• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tabor PKP ep. IV w TT

Scio

Nowy użytkownik
Reakcje
39 0 0
W tym wątku pragnę sukcesywnie przedstawiać tabor PKP wykonany na bazie konwersji modeli wielkoseryjnch bądź zestawów blaszek fototrawionych. Oprócz przedstawienia gotowych modeli podzielę się również krótkimi relacjami z budowy poszczególnych modeli.
6e72053f-0665-4e7c-ba38-f0d8b495fb36.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.864 475 99
Spoko zajawka. Mam więc nadzieję, że pokażesz także ten tabor z nieco innej perspektywy niż tylko z lotu ptaka :) Makieta też ciekawie wygląda.

OP
OP
Scio

Scio

Nowy użytkownik
Reakcje
39 0 0
Na początek Ty2 na bazie BR52 OBB Tilliga i konwersji UMF. Model wyposażyłem w prasę smarną (austriacka), odolejacz, prądnicę, inżektor Friedmanna z zaworem kulowym, inżektor Nathana, gwizdawkę, zawory: kątowy i Pop-Coale, skrzynkę narzędziową i wlew do sodafosu.
05728695-d66b-402c-802b-7955d0bc862f.jpg
5454baa6-8dd9-45be-9e06-1d7b0e7a8fac.jpg
720acec3-84a4-4de5-ba22-794690b56b56.jpg
6f9e2df4-301d-42cd-bcec-de7903630b09.jpg
3de9b615-b884-4633-a55c-fe0d9d58225f.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.864 475 99
Konwersję wykonał UMF, a nie ty? Pytam o to bo napisałeś "w konwersji UMF", a za chwilę "model wyposażyłem w...", co się gryzie ze sobą. Chyba, że pisząc "wyposażyłem" miałeś na myśli, że zleciłeś by UMF wyposażył, albo wyposażyłeś ty z użyciem części UMF. Oczywiście nie umniejsza to uroku temu modelowi. Piszę o tym, bo uważam, że jak się już wspomina o kimś kto wykonał konwersję to fajnie by było by w temacie była jasność.

PS. Zauważyłem, że na budce nie ma tabliczki z nr lokomotywy (16). Czasem na tendrach nie było, ale z reguły na parowozach były.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Scio

Scio

Nowy użytkownik
Reakcje
39 0 0
Konwersję wykonał UMF, a nie ty? Pytam o to bo napisałeś "w konwersji UMF", a za chwilę "model wyposażyłem w...", co się gryzie ze sobą. Chyba, że pisząc "wyposażyłem" miałeś na myśli, że zleciłeś by UMF wyposażył, albo wyposażyłeś ty z użyciem części UMF. Oczywiście nie umniejsza to uroku temu modelowi. Piszę o tym, bo uważam, że jak się już wspomina o kimś kto wykonał konwersję to fajnie by było by w temacie była jasność.

PS. Zauważyłem, że na budce nie ma tabliczki z nr lokomotywy (16). Czasem na tendrach nie było, ale z reguły na parowozach były.
Pierwsza konwersja została wykonana przez UMF (2012 r.) wówczas model dostał polskie malowanie, reflektory, lufcik na budce maszynisty, płaskie drzwi dymnicy. Po dziesięciu latach dokonałem gruntownego remontu dodając wspomniane elementy. Lokomotywa została rozebrana na części pierwsze i pomalowana.
Co do tabliczki to Konrad o niej zapomniał, miałem ją zamówić ale też jakoś to mi umknęło i tak zostało. Myślę, że przy najbliższych zakupach w UMF zamówię ją.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.864 475 99
Pierwsza konwersja została wykonana przez UMF (2012 r.) wówczas model dostał polskie malowanie, reflektory, lufcik na budce maszynisty, płaskie drzwi dymnicy. Po dziesięciu latach dokonałem gruntownego remontu dodając wspomniane elementy. Lokomotywa została rozebrana na części pierwsze i pomalowana.
Co do tabliczki to Konrad o niej zapomniał, miałem ją zamówić ale też jakoś to mi umknęło i tak zostało. Myślę, że przy najbliższych zakupach w UMF zamówię ją.
To przy okazji możesz też na tender. U ciebie jest 32D43 i brak numeru... :)

1768472507775.png

źródło: Parowoz Ty2-16 40 lat w Rozwadowie

Jak już tak się czepiam :) to i odchylacze dymu powinny być zaokrąglone na 16-stce, a nie proste.

1768472822710.png

źródło: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=35491

Nie chcę cię "dobijać" ale ta baza modelu średnio pasowała do numeru 16 który miał ramę belkową, a nie blachownicową jak w modelu. Tego raczej się już nie poprawi. Łatwiej było by nr parowozu zmienić. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Scio

Scio

Nowy użytkownik
Reakcje
39 0 0
Masz rację. Mam dobrze obfotografowany ten parowóz i różnic jest sporo. Przy następnej naprawie głównej dodam brakujące szczegóły, albo w ostateczności zmienię numer.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.864 475 99
Fajny. Moje wątpliwości budzi tylko ten zielony kolor. Na zdjęciach tych maszyn z epoki /jest kilka kolorowych/ raczej TKw2 były czarne. Ale nie wykluczam że 80-tka była tak pomalowana w swoim czasie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 7
Tabor TT/TTm/TTe 25
Tabor TT/TTm/TTe 21
Tabor TT/TTm/TTe 88
Tabor TT/TTm/TTe 53