• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Mój pierwszy wagon od Robo

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
Cześć!
Mam kilka, pewnie banalnych pytań. No cóż, dopiero poznaję bliżej to hobby i rynek modelarski. Jako dzieciak nie zadawałem pytań i po prostu sie bawiłem, a poza tym, tyle co pamiętam, dostępność modeli polskiego taboru była niewielka.
Chciałbym kupić swój pierwszy wagon od Robo i padało na typ 111A z VI epoki. Zastanawiam się nad nr 222220 i tutaj mam jednak wrażenie, że ten akurat model jakoś nie schodzi ze sklepów. Czy coś jest z tym wagonem nie tak? A wie ktoś, czy ten wagon jeszcze jest na stanie PKP. I ostatnie pytanie. Na początek będę dążył do odwzorowania jakiegoś krótkiego składu, ale czy w ogóle współcześnie takie np. 2-3-wagonowe składy się pojawiają? Liczę na podpowiedzi. Wiem, że mógłbym poszukać tu i tam, ale raz że ostatnio brakuje mi czasu, a dwa że pewnie niektórzy z Kolegów wypowiedzą się z marszu, bo znają temat od podszewki. Pozdrowienia!

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 8 0
Nie badałem dokładności odwzorowania, ale wydaje mi się, że wszystko z tym wagonem jest ok, czyli w normie dostarczanej od ROBO :)
Po prostu było mnóstwo wagonów 2 klasy, jest to najbardziej typowy wagon chyba... Było też kilka wersji, m. in. ze stacją macierzystą Kraków, z Wrocławia, ale z przedziałem konduktorskim (naklejka na szybie). Mamy też wreszcie te wagony od innych producentów, a nie każdemu zależy na odwzorowaniu wnętrza jak u ROBO.

Jeśli przyda Ci się do jakiegoś składu, to bierz śmiało, albo nawet poszukaj używanych na OLX / Allegro / tutaj na forum w dziale Giełda. Będzie jeszcze taniej.

OP
OP
DBAG

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
O właśnie, dzięki @route, o takie coś by mi chodziło. Ciekawy skąłd, przy czym mój przyszły IC poprowadzi SU-46 035;) Innej lokomotywy na razie nie mam...

@Artur_BJ - No właśnie, kwestia odwzorowania w wagonach Robo jest kluczem: te wagony wypadają lepiej niż wersje od Piko, a patrząc na obecne ceny, wolę dopłacić dosłownie kilkanaście zł i mieć wagon z wyższej półki.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.301 118 11
Był też pociąg do Zagórza na dwóch Ygrekach.

W latach późniejszych składy dwuwagonowe były wystawiane na podsudeckiej w pociągach TLK.

W obu przypadkach były prowadzone przez wynajmowanymi przez IC czeskie " nurki". Roco ma wypuścić takie, bądź podobne

OP
OP
DBAG

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
Też ciekawe składy Kolega @mikl zaproponował. Nad "Nurkiem" się zastanawiam, czy warto go kupić. Trochę mnie razi ta naklejka z logo - wychodzi na to, że Roco wypuszcza lokomotywę z jakimś tam numerem, którą można sobie okleić logiem PKP, ale nie wiemy chyba, czy to będzie zgodne ze stanem faktycznym. Nie rozumiem tego zabiegu Roco...

OP
OP
DBAG

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
Przy okazji, skoro wyszedł temat "Nurka", to czy ktoś ma może rozeznanie, na ile najnowszy wypust będzie kopią wcześniejszego modelu (72949)? Na zdjęciach (na stronie producenta) widzę głownie różnice w malowaniu.