• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lyd2

Reakcje
45 0 0
Porządkuję ostatnio informacji nt. Lyd2 wg danych z odpisu księgi fabrycznej zakładów Faur. Wynika z niej, że w 1982, dokładnie 14.08.82 została wysłana do Polski do nieustalonego zakładu lokomotywa o numerze 24599/1982 i oznaczeniu, zapewne niepewnym CX-01. Czy ktoś z Was natrafił na wzmiankę o takiej lokomotywie albo ma podejrzenia które zakłady (cukrownie??) mogą wchodzić w grę?

OP
OP
M
Reakcje
45 0 0
Wiem. I chyba wszystkie w Polsce poza 24599 zostały zlokalizowane, choć oczywiście uzupełnienia wymagają niektóre informacje np daty złomowania - jeśli da się ustalić albo przejścia miedzy zakładami, bo np. wg oznaczeń rumuńskich wynika, że 2 sztuki, które znalazły się później w Hucie 1 maja były pierwotne przeznaczone dla Huty Kościuszko. Tylko o powyższej lokomotywie brak informacji. Tego samego dnia, więc zapewne tym samym transportem została wyekspediowana Lyd2 24600/82 czyli CK-01 dla Kruszwicy, więc raczej wykluczam zniszczenie lokomotywy 24599 w trakcie transportu z powodu wykolejenia. Ale to tylko moje założenia.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.375 3 1

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M
Reakcje
45 0 0
Tak, to jedna z 3 w Rumunii o ile wiem. Tylko najpierw chcę ustalić losy tych polskich a potem spróbuję dorwać numery pozostałych - rumuńskich, albańskich etc. Po uzupełnieniu spisu na podstawie list FAUR doszły 4 kolejne w Polsce - 1 w Łubnej i 3 szt dla Groszowic. No i powyższe wątpliwości z HK i H1M.