Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Szukam zdjęcia Lyd1 z czasów pracy w Nowym Dworze lub z Marezy. Zdjęcie Lyd1 213 ze strony Pawła Cieślara mam. Interesuje mnie coś o 215, 204, 218 lub 225. Ktoś coś?
Kilka słabych zdjęć jest w Kolejach Wąskotorowych Polski Północnej i w Kolejach Wąskotorowych na Żuławach. W Die Westpreussische... Też jak sądzę coś będzie.
Na szybko:
Na starych zdjęciach Lyd1 widać dwie rzeczy: Brak pomarańczowych pasów i zupełnie inne, większe reflektory. Są takie, jak na zdjęciu Lyd1 tutaj: http://750mm.pl/index.php?;topic=2735.0
Co ciekawe, na zdjęciu z 1967 roku 204 nie ma nawet cechy PKP!
Mam gdzieś na dysku zdjęcie Lyd1 dostosowanej do prowadzenia Jantar Expresu (z dorobionym parowozowym kominem)
Z przyjemnością sobie obejrzę jak znajdziesz . Ponieważ pytanie padło także o Marezę, przypomniało mi się jedno zdjęcie. W czasach niedawno minionych KAW wydawał comiesięczne fotokroniki regionalne i w jednym z takich wydań uwiecznił scenę pociągu zjeżdżającego ze stacji Kwidzyn do Marezy. Samą Lyd-kę może mało widać, ale ponieważ zdjęć z tej kolejki jak na lekarstwo to pozwolę sobie je tu zapodać, a nuż się przyda
Przyznam Piotrze, że jak je pierwszy raz zobaczyłem, to też wyskoczyłem z kapci . Pamiętam jak kiedyś dokładnie w tym miejscu "deptaliśmy" śladami kolejki...
To skoro temat poniekąd zakończony, może warto byłoby połączyć go z pokutującym gdzieś w czeluściach forum wątkiem żuławskim.
W załączeniu zdjęcie już nie z Nowego Dworu, ale jednak z Żuław
Cukrownia Nowy Staw. Zdjęcie bezcenne. A który rok? Połowa lat 90tych? Byłem tam w zeszłym roku. Zostały tylko nieliczne ślady po kolejce i ruiny cukrowni. W samym Nowym Stawie jest (a przynajmniej było do niedawna) wiele perełek inżynierskich przełomu wieków XIX i XX, np. mosty zwodzone.