• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lyd1 z Żuław

Z

Zv

Gość
Szukam zdjęcia Lyd1 z czasów pracy w Nowym Dworze lub z Marezy. Zdjęcie Lyd1 213 ze strony Pawła Cieślara mam. Interesuje mnie coś o 215, 204, 218 lub 225. Ktoś coś?

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.380 3 1
Kilka słabych zdjęć jest w Kolejach Wąskotorowych Polski Północnej i w Kolejach Wąskotorowych na Żuławach. W Die Westpreussische... Też jak sądzę coś będzie.
Na szybko:
IMG_20160628_215617.jpg

IMG_20160628_215634.jpg

IMG_20160628_215725.jpg

indeks.jpg

213.png

218.png

2181.png

Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.380 3 1
Na starych zdjęciach Lyd1 widać dwie rzeczy: Brak pomarańczowych pasów i zupełnie inne, większe reflektory. Są takie, jak na zdjęciu Lyd1 tutaj:
http://750mm.pl/index.php?;topic=2735.0
Co ciekawe, na zdjęciu z 1967 roku 204 nie ma nawet cechy PKP!
Mam gdzieś na dysku zdjęcie Lyd1 dostosowanej do prowadzenia Jantar Expresu (z dorobionym parowozowym kominem)

OP
OP
A

AJ

Gość
Z przyjemnością sobie obejrzę jak znajdziesz :). Ponieważ pytanie padło także o Marezę, przypomniało mi się jedno zdjęcie. W czasach niedawno minionych KAW wydawał comiesięczne fotokroniki regionalne i w jednym z takich wydań uwiecznił scenę pociągu zjeżdżającego ze stacji Kwidzyn do Marezy. Samą Lyd-kę może mało widać, ale ponieważ zdjęć z tej kolejki jak na lekarstwo to pozwolę sobie je tu zapodać, a nuż się przyda ;)

00008.jpg

OP
OP
A

AJ

Gość
Przyznam Piotrze, że jak je pierwszy raz zobaczyłem, to też wyskoczyłem z kapci :ROFL:. Pamiętam jak kiedyś dokładnie w tym miejscu "deptaliśmy" śladami kolejki...

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.380 3 1
Jeszcze takie zdjęcia. Ale uwaga! Nie znam autora i nie mam pojęcia skąd mam je na dysku... Autora proszę o wyrozumiałość

ALBUM09.JPG

ALBUM17.JPG

Sądząc po typowej żuławskiej węglarce w tle, to też jest ŻKD:

ALBUM25.JPG

Oraz ciekawostki z Kolei Wąskotorowych Polski Północnej. 218 już w Kętrzynie:

IMG_20160630_195441.jpg

...i Lydka w Marezie. Jeśli B. Pokropiński tym razem nie minął się z prawdą, będzie to albo 218 albo 227 (stacjonowały w Marezie od 1969 roku):

IMG_20160630_195402.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Z

Zv

Gość
Koledzy. to jest kwintesencja FORUM! Pięknie dziękuję za każdą fotkę z osobna. Również te przesłane na FB czy na pw.

OP
OP
A

AJ

Gość
Koledzy. to jest kwintesencja FORUM! Pięknie dziękuję za każdą fotkę z osobna. Również te przesłane na FB czy na pw.
To skoro temat poniekąd zakończony, może warto byłoby połączyć go z pokutującym gdzieś w czeluściach forum wątkiem żuławskim.
W załączeniu zdjęcie już nie z Nowego Dworu, ale jednak z Żuław ;)

Untitled-528.jpg

:)

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Cukrownia Nowy Staw. Zdjęcie bezcenne. A który rok? Połowa lat 90tych? Byłem tam w zeszłym roku. Zostały tylko nieliczne ślady po kolejce i ruiny cukrowni. W samym Nowym Stawie jest (a przynajmniej było do niedawna) wiele perełek inżynierskich przełomu wieków XIX i XX, np. mosty zwodzone.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 31
Koleje w Polsce 0