• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lubrykator typu Limona

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć funkcje i wygląd tego urządzenia. W parowozie Od2 znajduje się on w budce maszynisty w centralnym punkcie stojaka, pomiędzy inżektorami. Nie mogę odszukać informacji na temat wyglądu tego urządzenia. Wiem tylko, że służył do smarowania, ale czego i jak już nie.
Może w jakimś innym parowozie to cudo występuje i pomoże mi chociaż w przybliżeniu je odtworzyć w modelu Od2.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

lyck

Użytkownik
Reakcje
192 1 0
Lubrykator "De Limon" był stosowany w starszych pruskich parowozach na parę nasyconą (czyli bez przegrzewacza). Para z kotła płynęła rurką R do cylindra B, tu częściowo się skraplała i tak powstała woda przelewała się rurką K i B1 do naczynia z olejem D. Zbierająca się pod olejem woda wypierał go przez oczyszczacz 2 i dysze S. Kropelki oleju maszynista mógł obserwować przez szkiełka T. Olej mieszał się ze skropliną i w końcu był porywany przez parę. Taka "tłusta" para wychodziła przez dysze r/r1 i trafiała do cylindrów i suwaków silnika parowego aby je smarować porwanym olejem.

http://prusy.info/Forum-Kozak/De-Limon.png

OP
OP
N

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Bardzo dziękuję za tak profesjonalne przybliżenie mi tego tematu, no i oczywiście za zdjęcie.

Pozdrawiam

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
100 2 0
Nie jestem w 100% pewien ale chyba lubrykator jest zachowany na parowozie Tp2-34
z Jaworzyny Śl.