• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

LOTOS - cysterny

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Szykuję się do pracy nad wykonaniem modelu składu pociągu LOTOSU - ze spalinowym TRAXXem BR285 oraz składem cystern "firmowych". Po poszukiwaniach w Internecie i wizycie na stacji Poznań Górczyn gdzie takie cysterny oczekują bardzo często na rozładunek przy bazie paliwowej oczywiście planuję cysterny dzierżawione od GATX-a występujące w dwóch malowaniach - białym i grafitowym:

IMG_7194.JPG

IMG_7193.JPG

podczas przeglądania filmów z podobnymi składami natknąłem sie jeszcze na trzy firmy z których LOTOS brał "beczki" (fotki są wycięte jako stop klatki z filmów na YouTubie, więc i jakość taka sobie:

NACCO:

nacco-lotos.png

VTG:

vtg-lotos.png

Railco:

maxresdefault.jpg

O ile tych ostatnich można jeszcze kilka fotek znaleźć w sieci to na NACCO i VTG nie natrafiłem. Może ktoś ma jeszcze jakieś zdjęcia tych wagonów ?

No i kluczowe pytanie: czy LOTOS korzystał jeszcze z cystern innych właścicieli ?

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Wiem, ale można oznaczenia zerżnąć :)
Oczywiście, że to jest metoda - czasem też udaje się znaleźć zdjęcie takiej cysterny która akurat w Lotosie nie służyła aby miec akceptowalne oznaczenie. Chociaż w mojej skali to i tak berdzie kwestia samopoczucia autora niż tego, że ktoś zobaczy ...