• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lokomotywy serii 754 w PKP Intercity?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Wiele takich obrazków można zaobserwować, chociażby:

- autor: Remaj12
- źródło: zbiory własne
- opis: 11 sierpnia 2013 - Gdańsk Główny - EP09-009 z pociągiem EIC 51410 ,,Jantar" relacji Hel - Warszawa Wschodnia stoi na torze 8 przy peronie 3 czekając na odjazd, jako ciekawostkę dodam, że w składzie znajdował się specjalny wagon dla dzieci, był to wagon nr 7 (czwarty za lokomotywą) z napisem ,,STREFA MAŁEGO PODRÓŻNIKA".

DSC_0093.JPG

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Sygnał Pc2 to "pozostałość" po katastrofie pod Szczekocinami ... Zaraz po katastrofie wystąpiono z "pomysłem" stosowania Pc2 w każdych warunkach technicznych + chyba jeszcze konieczność informowania maszynisty przez dyżurnego, że wjeżdża na tor niewłaściwy (tak wiem... dzisiaj to się inaczej określa lecz tak długą nazwę trudniej zapamiętać niż "tor niewłaściwy").
Z tamtej katastrofy wiadomo, że gdyby jeden z pociągów miał wyświetlony sygnał Pc2 to być może skutki katastrofy były by mniejsze...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.441 552 30
Pc2 to nie jest pozostałość po tej katastrofie. Istnieje od dawna, ale do tej pory był stosowany przy jeździe po torze "niewłaściwym" (formalnie: "w kierunku przeciwnym do zasadniczego") gdy tor ten jest wyposażony w blokadę liniową jednokierunkową (tylko do jazdy w kierunku zasadniczym). Jeżeli tor ma blokadę zmiennokierunkową, sygnału Pc2 nie stosowano. Rekomendacje powypadkowe po Szczekocinach zalecały zmianę tej zasady i stosowanie Pc2 niezależnie od typu blokady.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Pc2 to nie jest pozostałość po tej katastrofie. Istnieje od dawna[...]
Dobrze o tym wiem, jednakże po katastrofie nastąpiły zmiany co do stosowania Pc2 (o czym Pan wspomniał w swojej wypowiedzi, jednocześnie rozwijając moje "w każdych warunkach technicznych"). Dlatego wyraz "pozostałość" został napisany w cudzysłowie ;)

Nie czytajmy wszystkiego dosłownie :)