• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lokomotywownia - próby po przerwie:)

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Witam

czas na próbę zbudowania czegoś po długiej przerwie:) Z racji, iż warunki mieszkaniowe nie pozwalają na większe szaleństwo:) postanowiłem rozpocząć od małej dioramy, na której będę mógł trochę poćwiczyć z drugiej będę mógł prezentować tabor:)
Założenie - dwa dłuższe tory, na których będą stały wagony, trzy tory lokomotywowni. całość kiedyś dołączy do makiety....
Plan jest taki:
lokomotywownia projekt.jpg
Lokomotywownia, którą chcę tutaj wykorzystać:
faller.jpg

Co o tym myslicie?:)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 52 5
Rozumiem, że te tory na obrazku-planie kończą się tuż przed budynkiem lokomotywowni, a dalej już idą w środku.
Bo na tej przestrzeni, jak na planie nie bardzo Ci się to zmieści. Przed wjazdem musisz mieć choć kawałek prostego toru.

Ale idea zacna :) Poszukaj sobie w necie podobnych lokomotywowni i skonfrontuj ze swoim planem.
Układ torowy nie jest zły, ale weź pod uwagę wszelką dodatkową infrastrukturę. Lokomotywownia, to nie tylko budynek. Nie wiem też ile masz miejsca, bo może to ciut wydłużysz z lewej i dodasz nastawnię :) ?

(y)

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Rozumiem, że te tory na obrazku-planie kończą się tuż przed budynkiem lokomotywowni, a dalej już idą w środku.
Bo na tej przestrzeni, jak na planie nie bardzo Ci się to zmieści. Przed wjazdem musisz mieć choć kawałek prostego toru.

Ale idea zacna :) Poszukaj sobie w necie podobnych lokomotywowni i skonfrontuj ze swoim planem.
Układ torowy nie jest zły, ale weź pod uwagę wszelką dodatkową infrastrukturę. Lokomotywownia, to nie tylko budynek. Nie wiem też ile masz miejsca, bo może to ciut wydłużysz z lewej i dodasz nastawnię :) ?

(y)
Dokładnie, za tym będzie lokomotywownia:) mam 2 metry długości do wykorzystania:)

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Wzorujesz się na którejś konkretnej lokomotywowni? Polecam przejrzeć zdjęcia lokomotywowni Kraków Prokocim, ma bardzo zbliżony układu torów do Twojego :) albo zerknij na Olszynkę Grochowską ;) ta lokomotywownia Fallera jakoś mi nie leży, zresztą zależy którą epokę i który zarząd kolei chcesz odtworzyć na makiecie.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Jeśli nowoczesna lokomotywownia to ta z drugiego zdjęcia będzie ok, wydaje mi się że bardziej przypomina te ówcześnie spotykane u nas niż ta z pierwszego postu. Pozostaje jeszcze opcja wykonania szopy samodzielnie ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 8