• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

LOKOMOTYWA SPALINOWA BR 218 799-5

Vakr

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Od niedawna z synem wciągnęliśmy się w "pociagi".
Mamy trochę torów i i taboru.

Ostatnio kupiłem lokomotywę spalinową, nową BR 218 799-5
http://allegro.pl/show_item.php?item=5618444476
i ledwo rusza z miejca, jedzie bardzo powoli światła "mrugają".
Wszystko jest Piko. Zasilacz jest dobry bo SM42 śmiga aż miło.

Mogę ja oddać, ale może, ktoś podpowie, co może być nie tak?
Pozdrawiam
Przemek

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Może zacznij "od dołu"? Czyli wyczyść koła, styki odbiorników prądu bo to normalne w "zastanych" modelach. Wacik, alkohol (izopropylowy lub normalny, jak nie szkoda ;))
Jeśli to nie pomoże to ja bym ją odesłał...

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Faktycznie, nie doczytałem na aukcji, że mówimy o całkiem nowym modelu z aktualnej produkcji, z dekoderem.
No to ja bym się z nią nie bawił tylko wymienil/odesłał.
Rozumiem, że to chodzi u Ciebie w DCC? Ew. może sprawdź ustawienia dekodera?

OP
OP
V

Vakr

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie, jest bez dekodera, ma tylko wejście na dekoder i jest na zwykłym analogowym zasilaniu. Tak samo jak Sm42 bez dekodera, a jeździ super i ze światłami.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
317 36 8
Wtyczka gniazda dekodera jest odwrotnie wpięta lub słabo wpięta. wtyczka uzupełniająca to taki mały prostokącik. Odkręć obudowę dwie śrubki, powinna zejść łatwo, delikatnie dociśnij prostokącik i na tory na próbę. Jeśli to nie pomoże delikatnie pęsetą wyjmij wtyczkę i włóż odwrotnie. Ponów próbę na torach jeśli to nie pomoże problem leży w odbiorze prądu z kół. Gniazdo dekodera posiada 8 pin wejść. Wtyczka ma 7 jedno gniazdo wolne, u mnie podziałało. Przeszukaj wujka googla o gniazdach 8 pin DCC Piko i już będziesz wiedział. Ja mam model su16 PKP to jest br218 w malowaniu fikcyjnym pkp.

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.127 23 0
Na następny raz zwracaj też uwagę na opis wystawionego przedmiotu ;) co to bowiem znaczy???

BR 218 799-5 DB z dekodera HO

Kupujący ma się domyślać, czy lokomotywa jest z dekoderem, czy też bez dekodera???

OP
OP
V

Vakr

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale zaraz zaraz, czy z dekoderem czy bez powinna jeździć normalnie na analogowym zasilaczu czyż nie?
Poza tym cena nie całe 300zł za nową lokomotywę wyjętą z zestawu nie może być ceną za lokomotywę z dekoderem, ma tylko wejście...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
Ale zaraz zaraz, czy z dekoderem czy bez powinna jeździć normalnie na analogowym zasilaczu czyż nie?
Poza tym cena nie całe 300zł za nową lokomotywę wyjętą z zestawu nie może być ceną za lokomotywę z dekoderem, ma tylko wejście...
Teoretycznie powinna jeździć w analogu, jeżeli nikt nie grzebał w ustawieniach dekodera (da się wyłączyć możliwość pracy dekodera w analogu). A cena 300 zł może być ceną za model z dekoderem, jeżeli cały zestaw kosztuje koło 1000 zł, to ktoś może sprzedać samą lokomotywę za 300, trudno powiedzieć. Należałoby spróbować, czy działa w DCC, albo po prostu otworzyć model i zobaczyć, czy jest wpięty dekoder, czy tylko zaślepka. No, ale rozumiem, że na razie to jest niemożliwe...

OP
OP
V

Vakr

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Odesłałem ją, kasę dostałem i kupiłem nawet taniej, dobrą.

Przed kupnem pytałem czy ma dekoder czy nie bo opis był dziwny.
Musiała być popsuta, niby nowa ale po bliższym obejrzeniu koła były porysowane, jakby już trochę pojeździła....
Dzięki za odpowiedzi.