• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Lokomotywa się zatrzymuje :(

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam

Jestem początkującym składaczem torowiska w skali H0 :p Posiadam ja zestaw startowy Piko Husarz wraz ze sterowaniem cyfrowym WLAN Smart Control.
Do tego dokupiłem sobie 12 torów R4, żeby pętla była taka konkretniejsza.
Wszystkie tory to Piko A-Gleis.

Zbudowałem swój twór (zdjęcia), puściłem pociąg, zrobił parę kółek aż miło :)

Zrobiłem sobie przerwę w zabawie, po czym ponownie uruchomiłem skład. Ale pojawił się problem

Mianowicie: Pociąg zaczął zatrzymywać mi się regularnie w dwóch miejscach i już nie chciał ruszyć dalej. Odbywało się to na prostym odcinku, składającym się z 2x G231 oraz 1x G239, między łukami zrobionych z torów R4 (zdj. 01 oraz 02). Musiałem przepchnąć lokomotywę na łuk, żeby chciała pojechać dalej. Po chwili pojawił się dodatkowy problem - lokomotywa zaczęła się zatrzymywać na przedostatnim łuku, prowadzącym do odcinka prostego (zdj. 03)

Co ciekawe łączenia torów na tym łuku z dwóch stron są zrobione tak, jak na zdjęciu 3 są one przedstawione. Czyli moim zdaniem ściśle przylegają do siebie.

Wymieniałem tory proste na inne proste, tor G239 wymieniłem też na rozjazd. Niestety - nie zależnie po jakich torach pociąg pojedzie, akurat w TYM MIEJSCU lokomotywa sama z siebie uparcie odmawia posłuszeństwa. Ewentualnie jak przejedzie Vmax przez tor i siłą ciężkości uda jej się przelecieć przez ten czarny punkt, to zgaśnie na chwilę, po czym ożyje i ruszy dalej.

Ma ktoś pomysły, co to może być i jak to ewentualnie naprawić? ;)

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.582 53 1
Hej.
Rozłącz tory i połącz ze sobą te odcinki, na których lokomotywa się zatrzymuje.
Najlepiej jeszcze z sąsiednimi torami z obu stron tego toru, na którym staje.
Do tak przygotowanego odcinka podłącz tor zasilający i sprawdź, co się dzieje.
Jeśli dalej staje, to podłączaj pojedyncze odcinki toru na którym staje, bezpośrednio do toru zasilającego.
Zobacz i zdiagnozuj gdzie pojawia się problem.
Sprawdź czy klips zasilający dobrze, ciasno jest zamontowany w torze zasilającym.
Przeczyść te blaszki i szynę w miejscu, w którym się one stykają. Ewentualnie dognij lekko blaszki w klipsie zasilającym.
Zobacz też, czy złączki szyn są czyste i odpowiednio ciasno się wsuwają.
Przeczyść je i też główki szyn szmatką, albo patyczkiem z watką nasączone izopropanolem, denaturatem, albo czystym spirytusem. Wiem, trochę szkoda, ale...;):p
Ewentualnie dla pewności pociągnij dodatkowe kabelki zasilające na drugą stronę owalu i przylutuj do szyn, albo do samych złączek, albo kup już takie gotowe. Tylko przy podłączeniu pilnuj polaryzacji.

Zrzut ekranu 2025-12-10 184029.jpg

Dobrze też sprawdzić koła lokomotywy i jej odbieraki prądu. Przeczyścić wszystko izopropanolem.
Ewentualnie delikatnie, ciut dogiąć blaszki odbierakowe, żeby dobrze dolegały do kół lokomotywy.
Musi jeździć i działać, bo nie ma innego wyjścia, to tylko owal.:p

Ostatnio edytowane: