• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lokomotywa ND2 na ST43

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Chcę zbudować szczegółowego ST43, do tego użyję Chińska lokomotywa ND2 produkcji Charming, i także pudło Tillig lokomotywy 060DA. Lokomotywa ND2 jest około 5,30 mm dłuższa, każdy koniec kabiny został rozciągnięty o około 2,65 mm, czyli około 23 cm w porównaniu z prawdziwą lokomotywą. Będę musiał wyciąć te fragmenty. Podwozie jest takie same jak u 060DA/ST43
tutaj jest parę zdjęć

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
321 38 1
Ta lokomotywa ND2 jak ma wyglądać po przebudowie? Czy są zdjęcia oryginału w skali 1:1? Czy też zweryfikowane na zachowanym egzemplarzu?

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Ta lokomotywa ND2 jak ma wyglądać po przebudowie? Czy są zdjęcia oryginału w skali 1:1? Czy też zweryfikowane na zachowanym egzemplarzu?
Mój plan polega na skróceniu lokomotywy ND2 i przekształceniu jej w ST43.
ND2 został zmodyfikowany dla kolei Chińskich. Przód lokomotywy został przeprojektowany, przód kabiny zmieniono z płaskiej powierzchni na tępy kształt główki z lekkim kątem aby zmniejszyć opór powietrza.
Rumuński prywatny przewoźnik towarowy GFR obsługuje obecnie kilka lokomotyw ND2, które zostały wywiezione z powrotem do Rumunii, przemalowane i wymienione sprzęgi.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.445 5 0
Czy może ktoś z was wie kiedy te lokomotywy straciły ozdobne listwy.
Zobacz załącznik 1027303
Kiedyś uzyskałem informację, że listwy likwidowano przy okazji naprawy lokomotywy. Tworzyła się pod nimi korozja i to stanowiło główną przyczynę ich demontażu. Z moich obserwacji wynika, że listwy zaczęły znikać w okolicach epoki IV.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.674 112 11
Zbiornik paliwa, wozki i rozstaw pomiędzy wózkami jest taki sam jak 060DA/ST43. ale jest jakieś 25 cm więcej zwisu na każdym końcu lokomotywy, który można łatwo odciąć.
Koledze @nohab chodziło o to że były dwie wersje ST43. Wcześniejsze posiadały standardową ostoje. Po którymś numerze ostoja była wydłużona i belki zderzakowe wystawały poza obudowę pudła. Pytanie jest którą wersję Planujesz.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Koledze @nohab chodziło o to że były dwie wersje ST43. Wcześniejsze posiadały standardową ostoje. Po którymś numerze ostoja była wydłużona i belki zderzakowe wystawały poza obudowę pudła. Pytanie jest którą wersję Planujesz.
O tym to nie wiedziałem, obejrzałem kilka zdjęć i widzę o czym mówisz. Będę budował krótszą, bardziej powszechną wersję.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Z obu modeli usunąłem farbę oraz dokonałem wstępnych pomiarów. niestety buda Tilliga nie jest dokładnie odwzorowana w skali, co utrudnia pomiary. Używam schematycznych rysunków, które są bardzo pomocne w tej sytuacji.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
pierwsza kabina lokomotywy została ukończona, zrobię jeszcze kilka poprawek. Ta lokomotywa ND2 ma dłuższe ostoje, więc myślę o zbudowaniu wersji ST43 z tymi dłuższymi ostojami. Kiedy skończę z budą, myślę, że zrobię kopię z żywicy, aby zrobić kolejny ST43 z krótszą ostoją.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Nieco większe postępy zrobiłem na ST43, jedna z kabin została podłączona do budy. Zdecydowałem się zrobić wersję z krótkimi ostojami z Tilliga 060DA, ponieważ oryginał w chińskim modelu był trochę za szeroki i wymagałoby dużo pracy, aby go zmniejszyć i nadać mu odpowiednie wymiary i wygląd.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.813 65 3
Bardzo fajnie to wygląda. Nie jestem jednak przekonany do tej pozostawionej poziomej listwy w połowie wysokości pudła. Odnoszę wrażenie że w chińskiej wersji jest ona niżej, od lokomotyw PKP.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22