• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja LOKOMOTYWA EU07A- 001 ( ASYNCHRON) BUDOWA 1/87

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
953 0 0
Witam serdecznie.

Nowy rok , nowy projekt tym razem o wiele szybszy bo i baza do konwersji jest rewelacyjna. Już jakiś czas temu myślałem o tej przebudowie. Tym razem będę zamieszczał zdjęcia na bieżąco z postępu prac.

Jedni mówią brzydactwo , innym się podoba. O lokomotywie można sobie wszystko poczytać w Internecie. Wspomnę tylko że są póki co tylko 3 sztuki zmodernizowane w ZNTK Oleśnica z lokomotywy HCP303E (seria EU07 i eksploatowane przez PKP Intercity.
1.jpg

(zdjęcie znalezione w Internecie autor Paweł Telega)
Tak po krótce najważniejsze widoczne zmiany.

• Gładkie pudło , brak ryfli
  • Likwidacja drzwi do maszynowni
  • Żaluzje więcej inne kształty i rozmieszczenie
  • Światła
  • Szyby ,okna boczne
  • Wyświetlacz , czoło dachu
  • Zmieniona długość dachów odejmowanych
  • Jednoramienne odbieraki prądu
  • Odgromnik na dachu
  • Izolator przepustowy
  • Antena radio telefonu
  • Antena GPS/GSM
  • Kabina zmodernizowana
  • Wycieraczki jednoramienne
  • Ogólnie czoło , listwa na podszybiu , dłuższy uchwyt na podszybiu i.t.p
  • Trąbki ze stożkami
  • Zmieniono niektóre elementy konstrukcyjne wózków. ( tak ogólnie)
Model który buduje czyli EU07A-001 został zmodernizowany z lokomotywy EU07 -495 typ 303E rok produkcji 1988. Odwzorowana będzie cała kabina z podświetleniem , podnoszone pantografy z funkcji , planuje zrobić otwierane drzwi z funkcji jak w DRAGONIE. (sposób się sprawdził )

Rozpocząłem od rozbiórki naprawdę pięknego modelu od SM. Podczas tej czynności dowiedziałem się których z elementów nie da się wyciągnąć bez ich uszkodzenia. Kolejnym krokiem była kąpiel i po około 30 min buda była w kolorze takim jak ją stworzono. C.D.N.

Pozdrawiam .
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg

Joseph

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Jeszcze ostateczna korekta informacji: rozumiem , że ogólnie ma być wersja bez acetonu. Nie jest tak, że musi być jedynie z tej fabryki?

Joseph

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
ok, dzięki
Wobec tego, że zmywacz tej firmy nie jest dostępny w mojej okolicy przetestuję na początek jakiś inny i wrzucę info czy także zadziała
Jeszcze raz pozdrawiam
R

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
953 0 0
Witam serdecznie kolejna porcja zdjęć z wstępnej obróbki pudła . Na tym etapie zrobiłem tak po krótce:

• Usunięcie ryfli (pudło gładkie przygotowane do osadzenia nowych żaluzji)
  • Zaślepione drzwi do maszynowni i zaszpachlowanie żaluzji
  • Zmiana długości pokryw dachów odejmowanych. W tym celu stwierdziłem że odseparuje i przeniosę pięknie wykonane łączenia dachów w nowe miejsce. Ponieważ zmieniono długości dachów skutkowało to innym rozmieszczeniem niektórych śrub mocujących.
  • Na dachu postały kwadratowe otwory do kratek . Są to tunele chłodzące rezystory hamowania RH.
  • Powstała nowa obudowa 3 światła.
  • Na czołach usunąłem gniazda sterowania zwielokrotnionego , zaślepiłem otwory po wiadrach , usunąłem rynienki .
  • Nowe okna zarówno boczne jak i czołowe Okna boczne tylko w tej lokomotywie o nr 001 mają idealnie dopasowany obrys ramy do pudła . W 002 i 003 okna są w stawione w kwadratowe zagłębione otwory .
  • Został zmieniony profil dachu z czoła . Kształt jest bardzo skomplikowany , ma dużo nachyleń , zaokrągleń a w tym wszystkim 3 płaszczyzny płaskie które jak by było mało są pod kątem .
  • Powstało wstępnie gniazdo wyświetlacza
  • Drzwi i wnęki nabrały charakterystycznych zaokrągleń w narożnikach.
  • Pudło dostało nowe obudowy halogenów . Odwzorowanie ich kształtu to też nie lada wyzwanie ze względu na ich płaszczyzny boczne będące pod kątami.
  • Wymieszałem kolor RAL 7042, przepis TAMIYA XF-75 4ml
  • TAMIYA XF-2 6ml +169 kropli (z wykałaczki)
Na sam koniec tej części opowieści pragnę uspokoić niektórych kolegów że nie zmarnuje tej 7-ki od SM. Znam swoje możliwości .Jak buduje model to biorę jako bazę do ciecia to co mi najbardziej odpowiada bez względu na cenę. Dla niektórych sposób w jaki traktuje eu07 od SM to czysta profanacja . Model idealny , wręcz kultowy , należy obchodzić się z nim z namaszczeniem. Owszem model piękny ale dla mnie to w tej chwili nic innego jak idealna baza.

Pozdrawiam CDN.
11 (Copy).jpg
12 (Copy).jpg
13 (Copy).jpg
14 (Copy).jpg
15 (Copy).jpg
16 (Copy).jpg
17 (Copy).jpg
18 (Copy).jpg
19 (Copy).jpg
20 (Copy).jpg
21 (Copy).jpg