• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Lokomotywa EMD JT42 CWRM (Class 66/77) TRIX czy ESU??

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
447 1 0
Chciałem się zapytać użytkowników o opinie na temat modeli EMD JT42 CWRM produkcji TRIX i ESU. Co do modelu ESU to oprócz bajerów jak dym i dźwięków są problemy z jazdą. Podobno źle spasowane zębatki, koło zamachowe potrafi się poluzować. Proszę o wasze opinie na temat, który model wybrać?:cool:

OP
OP
Darth Maul

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
447 1 0
Malowanie to głownie bym chciał Freightliner PL, ale też myślę o innych. Od jakiegoś czasu TRIX też je produkuje i chciał bym zaczerpnąć opinie użytkowników.
Rozmawiałem ze znajomym ,która ma kilka sztuk w wykonaniu ESU i powiedział mi ,że napęd pozostawia wiele do życzenia i będę niezadowolony. Pytam się dlaczego? Zębatki na wózkach posiadają za duże luzy i lokomotywa rzęzi, koło zamachowe na silniku się poluzowało. Oprócz detalu i dekodera to nie poleca, że jak na ESU to napęd jest skopany.
Więc sam zacząłem szukać jakiś informacji tutaj, ale nikt nic nie na pisał.
Mam Class 66 od Mehano i w sumie jestem zadowolony, ale też mnie interesują inne wykonania tego modelu.

Reakcje
10 0 0
Ja z kolei posiadam Trix 22691 (oryginalnie HGK) ale przemalowany na DB Cargo Polska. Udźwiękowiony i wyposażony w UPS przez „Elvisa”. Żadnych uwag do modelu jeśli chodzi o właściwości jezdne. Już nie pamiętam, czy tam się da zrobić światła zgodne z E1 (to już Leszek będzie wiedział i ostatecznie ich nie mam) ale poza tym wierne dźwięki, przyzwoicie wykonany model i wspomniane wcześniej dobre właściwości jezdne powodują, że ja zastrzeżeń do modelu nie mam. Fabryczny generator dymu - jak ktoś lubi, ale generalnie bardziej to przypomina kominek niż odwzorowanie pracy silnika spalinowego (w aspekcie wyrzutu dymu).

OP
OP
Darth Maul

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
447 1 0
Ja z kolei posiadam Trix 22691 (oryginalnie HGK) ale przemalowany na DB Cargo Polska. Udźwiękowiony i wyposażony w UPS przez „Elvisa”. Żadnych uwag do modelu jeśli chodzi o właściwości jezdne. Już nie pamiętam, czy tam się da zrobić światła zgodne z E1 (to już Leszek będzie wiedział i ostatecznie ich nie mam) ale poza tym wierne dźwięki, przyzwoicie wykonany model i wspomniane wcześniej dobre właściwości jezdne powodują, że ja zastrzeżeń do modelu nie mam. Fabryczny generator dymu - jak ktoś lubi, ale generalnie bardziej to przypomina kominek niż odwzorowanie pracy silnika spalinowego (w aspekcie wyrzutu dymu).
Dzięki za informację, a możesz zdjęcia wstawić modelu TRIXA? Obudowa jest metalowa? Z tego co widziałem napęd jest na 4 osie (w wózku po 2 osie)?

Reakcje
10 0 0
Drobiazg. Nie mogę się wypowiedzieć o ESU bo nie miałem okazji widzieć „na żywo”. Dekoder ESU i buda metalowa. Jak widać zdejmuje się panel (z jednej strony na taki „klik”) i jest dostęp. Mam jeszcze jednego Class’a w skali 00 ale nawet nie wiem z jakiej to firmy. To tylko analog i nawet bez świateł, więc stoi sobie w pudełku ekspozycyjnym, bo „Elvis”, jak go zobaczył, to odradzał dalsze inwestowanie w ten model.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22