• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Linia kolejowa 373 Międzychód - Zbąszyń

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
W imieniu swoim i znajomego poszukuję zdjęć dotyczących nieczynnej już linii kolejowej 373 Międzychód - Zbąszyń (przez Lewiczynek i Trzciel). Interesują mnie wyłącznie zdjęcia archiwalne, z czasów gdy linia była czynna. Zdjęcia wszystkiego co z tą linią związane - infrastruktury, kursujących po niej pociągów itp.

Z góry dziękuję za wszystko co uda się znaleźć.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.547 60 3
Most kolejowy nad Osiecznicą między Chrzypskiem Małym a Kikowem na linii Szamotuły – Międzychód 1918 - 1939
http://audiovis.nac.gov.pl/search/
Międzuchód.jpg
[DOUBLEPOST=1409826754,1409825835][/DOUBLEPOST]http://audiovis.nac.gov.pl/search/b5896306dfde308c8b379c1f299628dc:4/
Zbąszyń prace wykończeniowe dworca 1929
Budynek dworca kolejowego podczas budowy  1929.jpg

Przygotowania do poswiecenia i otwarcia dworca
Zbaszy 1929.jpg
Zbaszyń Dworzec.jpg

Dworzec towarowy w Zbąszyniu
Zbaszyń dworzec towarowy.jpg

Król Afganistanu Amanullah Khan wraz z małżonką w wagonie kolejowym na stacji granicznej w Zbąszyniu maj 1925
Król Afganistanu Amanullah Khan wraz z małżonkom w Zbąszyniu.1928.jpg

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Niestety jednak widzę że prawie wszystkie z tych zdjęć dotyczą albo linii z Międzychodu do Szamotuł, albo do Międzyrzecza. Tego się też spodziewałem, linka podane przez Was przejrzałem dokładnie, niestety poza tym pociągiem na grzyby oraz zdjęciami z fotopolski nie ma tam nic z linii 373. Dzięki jednak i za to, bo znalazłem wiele zdjęć z węzła międzychodzkiego których wcześniej nie widziałem, a które są bardzo ciekawe. Generalnie interesuje mnie cały węzeł międzychodzki, ale na jego temat materiałów w necie można trochę wygrzebać, na temat linii do Zbąszynia jest niestety krucho....

Reakcje
45 2 5
Krzychu,

znam człowieka który kiedyś miał coś wspólnego z koleją w Zbąszynku i ma mnóstwo zdjęć z dawnych lat. Teraz mieszka w Berlinie i naprawia organy. Jeśli chcesz to mogę spytać czy coś ma na ten temat i podać Ci jego kontakt. To ten sam człowiek który na Allegro sprzedawał dźwignię przepustnicy Pt47, nick zawiera "truman" ale dokładnie nie pamiętam.

Reakcje
45 2 5
Nie. Inicjały W.P. - po prostu nie chcę pisać otwarcie na forum bez zgody i wiadomości... Wyślij mi wiadomość na priv to podam Ci kontakt, tak po znajomości... sąsiadowi z za miedzy... po drugiej stronie jeziora Linie... :)