• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Lenz silver+ funkcje kierunkowe

paul

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie zamontowałem Lenz silver+ PluX22 do ET22. Funkcje F0 A I B światła kierunkowe białe, F1 - C i D światła kierunkowe czerwone. F5 -funcje E i F oświetlenie kabin ... i zong nie mogę uzależnić tych funkcji od zmiany kierunku. F0 i F1 wykorzystane. Czy można powyżej F1 uzależnić efki od zmiany kierunku ???

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.627 559 30
A nie można sterować oświetleniem kabin dwoma F-mi, niezależnie od kierunku jazdy (co, nawiasem mówiąc, jest chyba bardziej zgodne z rzeczywistością)? Do sterowania zależnego od kierunku potrzebne są dwa wyjścia funkcyjne: jedno uruchamia się przy jeździe w jednym kierunku, a drugie przy jeździe w odwrotnym kierunku, nawet, jeżeli oba są włączane jednym przyciskiem F. Jeżeli w tym dekoderze nie można uzależnić wyjść dodatkowych (poza dwoma wyjściami do świateł czołowych/końcowych), to powinno się dać sterować tymi wyjściami oddzielnymi przyciskami F, niezależnie od kierunku jazdy. Nie znam zupełnie dekoderów Lenz, dlatego nie wypowiadam się konkretnie, ale zwykle dekodery tak działają, jak opisałem. Włączanie oświetlenia kabin zawsze razem ze światłami głównymi wydaje mi się dość dalekie od realizmu.

OP
OP
P

paul

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A nie można sterować oświetleniem kabin dwoma F-mi, niezależnie od kierunku jazdy (co, nawiasem mówiąc, jest chyba bardziej zgodne z rzeczywistością)? Do sterowania zależnego od kierunku potrzebne są dwa wyjścia funkcyjne: jedno uruchamia się przy jeździe w jednym kierunku, a drugie przy jeździe w odwrotnym kierunku, nawet, jeżeli oba są włączane jednym przyciskiem F. Jeżeli w tym dekoderze nie można uzależnić wyjść dodatkowych (poza dwoma wyjściami do świateł czołowych/końcowych), to powinno się dać sterować tymi wyjściami oddzielnymi przyciskami F, niezależnie od kierunku jazdy. Nie znam zupełnie dekoderów Lenz, dlatego nie wypowiadam się konkretnie, ale zwykle dekodery tak działają, jak opisałem. Włączanie oświetlenia kabin zawsze razem ze światłami głównymi wydaje mi się dość dalekie od realizmu.
To równie dobrze światła powinny być załączane osobnymi f-kami.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Realizm realizmem, model modelem. Trzeba iść na kompromisy. Ja na przykład uzależniłem oświetlenie od kierunku jazdy
i dodatkowo oświetlenie (o ile jest włączone) automatycznie wyłącza się po losowym czasie, ustawianym w CV i włącza się po zatrzymaniu lokomotywy. Oczywiście można zrezygnować z tych opcji i ręcznie włączać i wyłączać oświetlenie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 2
Mam pytanie 3