• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lenz - Railcom i inne nowości na 2009 rok

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
No patrzcie, myślałem, że Lenz już nic nowego nie zrobi, a tu znalazłem na ich stronie, ze wypuścili

- RailCom-Detektor LRC130 Art Nr. 15130 czyli detektory sygnały RailCom z torów
- RailCom-USB-Gateway LRC135 Art Nr. 15135 czyli coś co ma łączyć RailComBus z PC

A RailComBus to magistrala wychadząca z detektorów RailCom LRC130 do tego Gateway (LRC135). Do tej magistrali mozna podpiąć do 256 detektorów LRC130

http://www.lenz-elektronik.com/digitalp ... php#lrc100

PS. Ciekawe, że musieli wymyślić kolejną szynę, a nie mogli tego po XPressNecie puścić... :neutral:
PS2. Oczywiście specyfikacji ani instrukcji obsługi do tego LRC135 jeszcze nie ma... Pewnie na targach pokażą jako nowość...

Także:
- nowy moduł pętlowy LK200
- nowe dekodery dla lokomotyw "+"

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Na obrazkach w instrukcji nie widać żadnego wzmacniacza, a doprowadzenie zasilania sugeruje, że takowy jest - choźby w postaci jednego tranzystora na kanał. Z braku na obrazku mądrzejszych elementów wnioskuję, że sygnał na wyjściu chyba ciągły nie jest. Prawdopodobnie więc działa to niewiele lepiej, niż układ z transoptorem, który niedawno omawialiśmy, o tu: http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=3184.

Nic nie wskazuje na to, żeby układ działał przy zasilaniu analogowym, więc pod tym względem wypada gorzej niż transoptor z mostkiem. Zaleta - to wykrywanie prądu ok. 1 mA - detektor z transoptorem działa od 2..3 mA, chociaż z drugiej strony - gdzie co w kolejkach pobiera 1 mA?...

Podejrzewam jednak, że moduł Lenza kosztuje nieco więcej niż 2 x 1.50 zł, więc pozostanę przy moim dotychczasowym rozwiązaniu. ;)

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Blue napisał(a):
Zaleta - to wykrywanie prądu ok. 1 mA - detektor z transoptorem działa od 2..3 mA, chociaż z drugiej strony - gdzie co w kolejkach pobiera 1 mA?...
A to ciekawe... Ja mam takiego jednego loka - amerykańca http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... Challenger - i jak on stoi na odcinku izolowanym, to czasami go układ LB101 nie wykrywa. Czy to oznacza, że pobiera mniej niż 1mA? Czy to oznacza, że twój układ w ogóle by go nie wykrył?

PS> Akurat dla GbbKolejki wykrywanie stojącego loka nie jest istotne, ale może dla innych systemów może być...

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
W zasadzie dekoder MUSI pobierać min. 5 mA. Jak nie mikrokontroler to pociągnie, to stabilizator zasilania.

Wrzuć zdjęcie płytki z elementami - coś da się wywnioskować. Czy po drugiej stronie płytki są jakieś elementy?

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Zdjęcie LB101 poproszę. Jest wzmacniacz, czy nie ma - oto jest pytanie. Raczej jest, ale na rysunku go nie widać.
Jeśli jest - to nie wiem, jak może nie wykryć lokomotywy z dekoderem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 4
DCC 3
DCC 11
DCC 2