• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Latarnie 3-16V jak i gdzie podłączyć

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.921 138 3
Możesz też zakupić miernik dzięki niemu będziesz mógł określić gdzie ma być plus a gdzie minus. Ale jak napisał Mikl możesz też to zrobić zamieniając kable podczas podłączenia do baterii.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
Te latarnie są na żarówki i mogą być podłączone zarówno do prądu stałego jak i zmiennego (przemiennego). Więc nie ma znaczenia kolejność podłączenia przewodów (polaryzacja). Jednakże przy zasilaniu 9V mogą nie wystarczająco jasno świecić. Optymalne zasilanie to pomiędzy 12-16V.:)

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
Te latarnie są na żarówki i mogą być podłączone zarówno do prądu stałego jak i zmiennego (przemiennego). Więc nie ma znaczenia kolejność podłączenia przewodów (polaryzacja). Jednakże przy zasilaniu 9V mogą nie wystarczająco jasno świecić. Optymalne zasilanie to pomiędzy 12-16V.:)
Ta latarenka podobno ma świecić od 3V wiec przy 9V pewnie tez da rade zauważyć:)

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
Ta latarenka podobno ma świecić od 3V wiec przy 9V pewnie tez da rade zauważyć:)
Na mojej makiecie świecą podłączone pod 16V prądu przemiennego i wieczorem dają ładny efekt oświetlenia alejki w parku. Nie podłączałem pod 9V więc nie znam efektu. Domyślam się tylko że przy różnicy aż 7V , będzie także różnica w efekcie świeceni, bo musi być.:niepewny:;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 6