• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Latarnia zwrotnicowa do zwrotnic piko

nex5

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejka na chodzie ale dochodzę do wniosku, że muszę mieć jakieś wskazówki jak ustawiona zwrotnica, bo już pare razy w ciągu dwu dni doprowadziłem do kolizji wprowadzajac pociągi na ten sam tor. W sieci znalazłem coś takiego https://shop.dcc24.eu/pl/akcesoria-...z-podswietleniem-meingleis-4043186723901.html
Czy ktoś to ma, czy da się to jakoś zainstalować ze zwrotnicami piko. A może ktoś może podpowiedzieć jakieś inne proste rozwiązanie.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Właśnie wczoraj dotarły do mnie z DCC24 pięć sztuk. Zatem tak - również je będę montował do rozjazdów PIKO. Tylko to jest zestaw do samodzielnego montażu i dedykowany do napędów MeinGleis. Jednak uruchomienie tego nie jest takie proste. Raz, że musisz to sobie sam poskładać (a już wiem, że bez rozwiercania otworów się nie obejdzie) to jeszcze musisz mieć odpowiedni mechanizm napędu pod makietą.

Proste rozwiązanie to uśmiech do Kolegi @Lucky - robi tanie napędy wraz z latarniami. Jeśli nie zależy Ci na szczegółach to polecam. Ja też u niego będę zamawiał, z tym, że właśnie chcę łączyć napędy robione przez wspomnianego Kolegę z latarniami od Weinerta. Ja akurat źdźbło wypatrzę więc wiesz jak to jest :) Ewentualnie latarnie od Kluby ale tam trzeba pewnie czekać dość długo.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.984 0 0
Tymi latarniami Weinerta steruje się niezależnie od iglic za pomocą obrotu słupka. W przypadku współpracy z rozjazdami PIKO, oznacza to, że będziesz potrzebował napęd, np. serwo wraz ze sterownikiem.
Jeżeli nie planujesz odtwarzać urządzeń scentralizowanych, to musisz dokupić dodatkowo zestaw z 2-ma przeciwciężarami, 72271. Weinert przewidział ich obrót za pomocą pręta dochodzącego z iglic.
Zakupiłem tego typu latarnie do swojej dioramy i jestem w trakcie montażu, więc w razie czego śmiało pytaj, jeżeli potrzebujesz więcej informacji.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.984 0 0
@nex5 , wklejam zdjęcia z montażu tutaj, z myślą że może komuś to się może również przydać.

Latarnia zwrotnicowa Weinerta (72390) z przeciwciężarem (72271), widok od góry - prototypowy montaż przy 15 st. rozjeździe Roco oznacza pozostawienie nieruchomego przeciwciężaru:

zwrotnik-góra.jpg

Warto zauważyć, że po montażu do rozjazdu o dużym skosie, latarnia może znaleźć się w skrajni NEM (płaskownik do którego jest zamocowana jest krótszy niż w zwrotniku Kluby). Ja rozwiązałem ten problem doklejając fragment podrozjazdnicy (na zdjęciu fragment ten jest pod śrubami płaskownika).

Widok z dołu - sterowanie za pomocą serwa połączonego ze słupkiem za pomocą mosiężnej rurki:

zwrotnik-dół-1.jpg

Weinert ma w ofercie dwie wersje - z LED wewnątrz latarni (72381) oraz ze światłowodem i LED przewlekanym (72390). Jak widać na zdjęciu, w 72390 również jest miejsce na umieszczenie LED wewnątrz latarni (tak jak w 72381) i wyprowadzenie przewodów na zewnątrz (w tym celu wywierciłem stosowny otwór).

Na kolejnym zdjęciu widać kompletny napęd i oba serwa - poziome steruje iglicami, pionowe latarnią:

zwrotnik-dół-2.jpg

Ostatnio edytowane:

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.984 0 0
I dla porządku, sposób poruszania przeciwciężarem za pomocą cięgła mocowanego w zaznaczonym miejscu i poruszanego ruchem iglic (tu element maksymalnie wysunięty do góry w celu lepszego zobrazowania):

sterowanie-przeciwciężarem.jpg

Oraz zawartość obu zestawów:

Zestaw-72390.jpg

W przeciwieństwie do Kluby, zwrotniki Weinerta są uniwersalne - przystosowane do montażu po lewej lub prawej stronie rozjazdu lewego lub prawego.

Jeden zestaw 72271 zawiera dwie przeciwwagi:

Zestaw-72271.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 6