• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik KWIETNIKI NA PERON

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Mały patent na wykonanie kwietników stojących w okolicach dworców kolejowych ,peronach itp. miejscach.
Potrzebna jest stara , zużyta jednorazowa maszynka do golenia
vaso6.jpg

Do zrobienia przydatny będzie sam uchwyt , który ma strukturę jak na zdjęciu (ale nie koniecznie)
obcinamy wg. potrzeby kawałki , malujemy na kolor cementu/betonu np. kolorem FALLER , po wyschnięciu metodą " suchego pędzla " nakładamy kolor biały , wklejamy kawałeczek badylka i... gotowe
vaso5.jpg

Możemy też zrobić z rzeczy które podaje nam na tacy natura , skorupki od żołędzi
vaso3.jpg

Pozbierane , dobrze wysuszone malujemy tak samo jak poprzednio , wklejamy małe badylki, kwiatki i inne roślinki .
vaso4.jpg

Tym sposobem możemy praktycznie nie wydając ani grosza ożywić okolice dworca , peronu ,skweru , placu itp.
vasi1.jpg

Pomysł nie jest mój , kolegi z Włoch ( Andrea Robassa )

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
pwel
Napisałem że to nie ja robiłem (kwietniki) , cała reszta to moje rzeczy , co Ci mam pokazać ?
Jak pokazuję coś co nie ja zrobiłem , to jest to napisane że nie moje .

Ostatnio edytowane:

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Baaardzo starym patentem modelarskim z czasów PRL było użycie w tej roli dużych nakrętek pomalowanych na jasny beton - coś jak późniejsze waszawskie obudowy do koszy ulicznych, tylko o innych proporcjach. Wyglądało całkiem, całkiem.

No a w realu widywałem kilkukrotnie tak w latach 70., zwłaszcza na północnowschodnich "terenach poniemieckich", opony od traktora pomalowane na biało albo nawet w jaskrawe barwy (np. żółto-czerwone), wypełnione ziemią i obsadzone jakimiś bratkami czy begonią, zazwyczaj przed małomiasteczkowymi biurami bazy sprzętowej POM albo jakąś klubokawiarnią.

To oczywiście pomysły raczej na "młodszą" epokę IV.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.357 120 11
opony od traktora pomalowane na biało
Sam się zastanawiałem nad tym patentem. Tylko jakoś trudno mi jest znaleźć same opony (bez traktora). Może na alle szukając uszkodzonych miniaturek traktorów można byłoby złapać okazję. W przeciwnym wypadku myślałem o zakupie nowego, wyrwaniu kół a reszty użyć jako "czekającą na naprawę maszynę rolniczą" - co oczywiście ma sens jeśli się robi większa dioramę gdzie taki traktor można by było upchnąć

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ha, ja bym był szczęśliwy gdybym dorwał jakieś tanie opony w różnych kalibrach - marzy mi się mini-dioramka z wulkanizacją. A może by spytać kolegów z podforum samochodowego...? Masz tam znajomych?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.357 120 11
Znajomych nie trzeba mieć bo wszyscy siedzimy w jednym worku i koledzy się często "drogach żelaznych" też udzielają. Sugeruje wklepać wulkanizacja do wyszukiwarki forumowej i zobaczyć jakie tematy powyskakiwaly. I po prostu zadać pytanie:) koledzy robią dużo placów manewrowych, baz czy warsztatów więc powinni dopomóc.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jasne.
Jeden pomysł mam: modele do sklejania Zvezdy do systemów bitewnych typu BM-13 Katiuszy w zmniejszonej skali (1:100) chodzą po około 10 zł na Allegro, a w takim modelu jest zdaje się 11 czy 12 całkiem ładnych plastikowych opon luzem, o ile pamiętam (miałem kiedyś ten model w ręku). Opona od ciężarówki w 1:100 może imitować oponę od czegoś mniejszego w 1:72...1:87 albo oponę od czegoś większego w 1:120...1:160. To chyba najtańsze "źródełko".
Ale to i tak na później, na razie mam na warsztacie inne tematy.
Dzięki!

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jakby ktoś potrzebował to się pewnie chętnie do Ciebie uśmiechnie. Mi nie potrzeba, ja tylko rzuciłem pomysł.