• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kurs na maszynistę wąskotorowego

Mikol-141

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam!

Jeśli kiedyś w przyszłości chciałbym zrobić kurs na maszynistę wąskotorowego, to gdzie mógłbym zrobić taki kurs? Dopowiem że jestem z województwa Zachodniopomorskiego.

cxmaniak

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Witam.
Jeżeli kolega ma zamiar kiedyś zrobić kurs to wtedy należy szukać. Przepisy ciągle się zmieniają, a sam kurs nic nie daje, bo dopiero pracodawca wystawia Ci Prawo Kierowania oraz autoryzację na konkretne serie/typy pojazdów, wraz z obowiązkowym wpisem do internetowej bazy danych UTK. to taki kolejowy CEPIK.

OP
OP
M

Mikol-141

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam.
Jeżeli kolega ma zamiar kiedyś zrobić kurs to wtedy należy szukać. Przepisy ciągle się zmieniają, a sam kurs nic nie daje, bo dopiero pracodawca wystawia Ci Prawo Kierowania oraz autoryzację na konkretne serie/typy pojazdów, wraz z obowiązkowym wpisem do internetowej bazy danych UTK. to taki kolejowy CEPIK.
Powiem tak: w Stargardzie mają reaktywować wąskotorówkę. Co prawda narazie mają tam jeździć tylko dręzyny, ale niewykluczone, że będą tam kiedyś jeździć pociągi. Nie zaprzeczam, że skoro mieszkam właśnie w Stargardzie, to najwygodniej dla mnie było by, gdybym mógł zrobić taki kurs w zach.pomo. Poza tym dziękuję za wymienienie dokumentów i zwrócenie uwagi na ciągle zmieniające się przepisy.

Reakcje
25 0 0
Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz z tym robić? Bo jak tyko "for fun" to nie ma to sensu bo pracodawca/ operator kolejki za twoje szkolenia musi zapłacić. Musisz mieć też odpowiedni wiek i stan zdrowia oraz wykształcenie (średnie zawodowe/ techniczne/ maturalne) W zachodniopomorskim masz kolejki w Gryficach i Koszalinie może szukają osób na maszynistów. No i najważniejsze pytanie na jaki rodzaj trakcji.

cxmaniak

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Należy doprecyzować że zrobienie uprawnień dla zabawy nie jest zbytnio możliwe. Akurat ten zawód jest ściśle związany z operatorem kolejowym. To on wysyła na kurs, a na sam początek do kolejowej medycyny na badania. Na stronie UTK jest do pobrania informator pt. "Koleje Wąskotorowe" gdzie znajdzie kolega szczegółowe informacje na temat wymagań na to stanowisko.
Druga sprawa to specyfika tej pracy, inaczej wygląda od kuchni niż z zewnątrz. Jest sporo sytuacji stresujących, jazda w ciągłym skupieniu, śliskie szyny, kierowcy-rajdowcy na przejazdach itp. Skąd to wiem- sam jestem czynnym maszynistą na wąskotorówce.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.958 79 12
ad. druga sprawa... no niczym na normalnym... Sam pamiętam jak "rycer ortalionu" przemknął mi kiedyś przed sprzęgiem w swoim rydwanie wyłamując półrogatkę...

Pozdr dla braci węższej,...

cxmaniak

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Na tor wąski licencja nie jest wymagana, jednakże jej brak zamyka Ci drogę na "prawdziwą" kolej gdyby "Kraina wąskich snów" się znudziła. Wystarczy nowe prawo kierowania pojazdem kolejowym plus autoryzacja na dany typ taboru. Btw licencje możesz zrobić sobie na dowolnym kursie, jednak nie są to tanie rzeczy, koszt coś tak ok 7000 pln. Jest ona ważna 10 lat wydaje ją UTK, wyglądem przypomina plastykowy dowód osobisty.