• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kupować tory ROCO 2.5 mm

jakub2220

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pytanie takie jak w temacie. Znalazłem na allegro tory ROCO, dosyć tanio i zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w PIKO-A-GLEIS. Dodam także, że tory będą przeznaczone do mojej pierwszej makiety, więc nie mogę kupować torów z najwyższej półki. Może znacie jeszcze jakieś tańsze tory dobrej jakości ?? Proszę o odpowiedź.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Z własnych doświadczeń i lektury naszego forum mogę z czystym sumieniem polecić oba te produkty.
Raz, to już nie zabawkowe, ale modelowe tory i wstęp do prawdziwego modelarstwa.
Dwa, jeszcze na tej średniej półce cenowej, co daje nam zadowalający kompromis.
:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.882 526 30
Nie wiem, jakie jest zdanie kolegi Krisa, ale wydaje mi się, że nie ma wielkiego wyboru. Albo to samo: Piko lub Roco 2,5 mm, albo wyższa półka: Roco Line lub Tillig Elite. Dobre są też tory Peco, ale u nas trudniej dostępne (cen nie znam).

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.882 526 30
Niestety, nie znam norm FREMO, więc tu nie jestem w stanie pomóc. A co to znaczy "zmieścić się"? Jeżeli chodzi o promienie łuków i skos rozjazdów, to boję się, że tylko wyższa półka wchodzi w grę. Ale pewności nie mam. Nie wiem też, czy FREMO stawia jakieś wymogi dotyczące wysokości szyny. A Shinohara chyba jeszcze trudniej dostępna niż Peco. Poza tym, po rozjazdach Shinohara wiele modeli nie chce jeździć (w zasadzie nadają się głównie modele z kołami RP25).

Reakcje
0 0 0
Pamietaj o wysokosci kol -stare wagony na szynach 2,1mm robia problemy bo maja kolnierz kol przystosowany do 2,5mm , szczegolnie to da sie odczuc na zbyt rozciagnietych fleksach

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Norm FREMO nie znam, ale z tego co wiem, to na modułach wszelkiej maści królują tory o wysokości 2,1mm. Kolega Corwin dobrze podpowiada.
Ja nie jestem znawcą. Staram się pomóc z tym, co wiem, po lekturze forum i własnych doświadczeń. Forum (i nie tylko) staram się czytać ze zrozumieniem ;)

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Oki czyli Roco Line przypasuje :) zna może ktoś miejsce gdzie mogę nabyć te ośki RP25? Będę musiał wymienić w taborze dość znaczna ilość :oops:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Ogryzek napisał(a):
Oki czyli Roco Line przypasuje :) zna może ktoś miejsce gdzie mogę nabyć te ośki RP25? Będę musiał wymienić w taborze dość znaczna ilość :oops:
Nie bój się... większość nowego taboru (tak ostatnie 15-20 lat) nie powinna mieć problemów z torami 2.1mm (Code 83). Tak więc przed zakupami kół - kup sobie jakiś odcinek toru Rocoline i jeden rozjazd i sprawdź czy masz jakiekolwiek problemy. Obstawiam, że wszystko będzie ok.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
:arrow: Pkt 4.1.3 Normy FREMO H0-Europa "Maks. zalecana wysokość szyny code 83 =2.1 mm" ;)

:arrow: Po torach TE i RL powinno przejechać każde koło o wysokości obrzeża <= 1,2 mm, tabelka pkt. 7.2.1.

:arrow: Kółka RP 25 http://www.luck-feinmechanik.de/

:arrow: Zalecany promień łuku =2000 mm, pkt. 4.2 o szynach i torach.

:arrow: Rozjazdy Shinohara nie za bardzo nadają się na "europejskie" makiety, razi taki... śmieszny układ podrozdjazdnic i zabawkowe wykonanie ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.882 526 30
Corwin napisał(a):
większość nowego taboru (tak ostatnie 15-20 lat) nie powinna mieć problemów z torami 2.1mm (Code 83).
Też tak myślę. Moje współczesne modele jeżdżą bez problemów po torach Roco geoLine (natomiast po Shinohara już niekoniecznie).
Ogryzek napisał(a):
Część mojego taboru pochodzi jeszcze z czasie byłego NRD
Powinna wystarczyć wymiana zestawów kołowych na obecnie produkowane zestawy Piko. Sądzę, że stosowanie RP25 nie jet konieczne, choć oczywiście takie koła są ładniejsze.

Reakcje
0 0 0
Ogryzek napisał(a):
Część mojego taboru pochodzi jeszcze z czasie byłego NRD
Powinna wystarczyć wymiana zestawów kołowych na obecnie produkowane zestawy Piko. Sądzę, że stosowanie RP25 nie jet konieczne, choć oczywiście takie koła są ładniejsze.[/quote]

Tak tylko ze wtedy masz stary wagon za "" 10 zl" z uniwersalnymi sprzegami najczesciej bez mozliwosci wymiany ich , chyba ze lubisz dlubac , a do tego masz wydatek na wymiane kol .

Zreszta po wymianie kol zazwyczaj stare wagoy PIKO nie osiagaja takich warunkow jezdynch jak nowe .

Bron Boze nie mam nic przeciwko starym wagonom PIKO sam mam ich chyba z 50.
Zreszta to nie dozyczy tylko Piko, bo podobnie jest ze starymi Liliputami, Fleischmannami czy Märklinami

Takie sa ceny zestawow kolowych na ebay.de u faceta uktorego kilkarotnie ja juz kupowalem .

http://modellbau.shop.ebay.de/Modelleis ... 11.c0.m282

OP
OP
J

jakub2220

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wybrałem tory piko, jednak mam problem ponieważ muszę kupić 4 rozjazdy a jeden sporo kosztuje czy można gdzieś kupić szyny takie jak są w torach PICO A-Gleis ?? I w jakiej mniej więcej są cenie ??