Ostatnio w kioskach pojawił się 11 numer "Kultowych traktorów", a w nim miniatura węgierskiego traktora Dutra D4K.
Zobacz załącznik 1125770
Zobacz załącznik 1125771
Zobacz załącznik 1125772
Traktor u nas raczej mało znany, a najbardziej chyba modelarzom kolejowym, którzy zaczynali swoją przygodę z miniaturową koleją jeszcze w czasach PRL-u. Wówczas w dosyć skromnej ofercie modeli pojazdów drogowych, niezbędnych do uzupełnienia makiet kolejowych, znajdował się również właśnie taki traktor, produkowany przez Espewe (a później jej następców). Także kupiłem "dziwoląga", bo za bardzo nie było wyboru, a zawsze to jakiś traktor, choć oryginału na oczy nie widziałem i nie sądziłem, że w ogóle takie w Polsce były.
Zobacz załącznik 1125773
Zobacz załącznik 1125774
Zobacz załącznik 1125775
Zobacz załącznik 1125776
Zobacz załącznik 1125777
Zobacz załącznik 1125778
Dopiero, gdy w jakimś naszym filmie, bądź serialu, na moment ukazał się taki traktor, okazało się, że jednak były. Dopiero dużo później dowiedziałem się, że owszem w leśnictwie, przy zwózkach drewna były takie używane. W jakimś czasopiśmie (a może albumie - ?) z lat PRL-u (fatalna jakość druku!) znalazłem też poniższą fotkę, która może być inspiracją do wykonania scenki na makiecie lub dioramie.
Zobacz załącznik 1125779