• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Które wagoniki...:)

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Apropo zach. Niemieckich pociągów węglowych. Trzeba wspomnieć o Długim Heinrichu (Langer Heinrich) http://imageshack.us/photo/my-images/460/19760422lh0436063043321su4.jpg/ był to ciężki cygliczny pociąg masowy.
Zwykle prowadzony taką lokomotywą 044 albo seriami 42 lub 43, czyli najcięższymi wtedy dostępnymi...po wielu latach zamienionymi na lokomotywy V200 i V300.
http://img.fotocommunity.com/photos/7912415.jpg
http://imageshack.us/f/248/1976042204360630433219lgd1.jpg
http://img.fotocommunity.com/photos/5457122.jpg
Sporą ciekawostką jest fakt iż często prowadzono pociąg jedną lokomotywą opalaną węglem a drugą opalaną mazutem. Jeśli kolega jabol zdecyduje się na robienie tego pociągu to radzę szukać olejo-parowozu podobnej serii oraz 3-4 tyle takich samych talbotów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
Świetnie się prezentuje!
Piko TT:)...to musiało być bardzo dawno gdyż oni z TT szybko się wycofali- porównanie musiało być dla Ciebie szokiem;)
Jakoś nie mam świadomości, by Piko kiedykolwiek produkowało modele TT. Czy kolega krokodyl mógłby coś więcej na ten temat napisać? A jeśli chodzi o modele kolegi jabola, to myślę, że zadziałało tu skojarzenie: kolejki z NRD = Piko, a naprawdę chodzi o modele Zeuke TT albo późniejszego Berliner TT Bahnen

OP
OP
jabol

jabol

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 3 0
Jakoś nie mam świadomości, by Piko kiedykolwiek produkowało modele TT. Czy kolega krokodyl mógłby coś więcej na ten temat napisać? A jeśli chodzi o modele kolegi jabola, to myślę, że zadziałało tu skojarzenie: kolejki z NRD = Piko, a naprawdę chodzi o modele Zeuke TT albo późniejszego Berliner TT Bahnen
Dziękuję za info. Możliwe ze nie było to PIKO gdyż pierwszy model kupiłem jeszcze bedąc na koloniach w NRD:) Było to naprawdę dawno temu. Wydaje mi się że kupię dwa takie zestawy Roco 66018 albo 66019 (nie wiem jaka jest róznica:)) Próbuję jeszcze rozgryść wszystkie typy dźwieków jakie BR 44 wydaje (multimuas 0-10)...

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
Wydaje mi się, że wagony w zestawach były takie same, ale miały różne numery, w sumie 8 różnych. Ale głowy nie dam...

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
I bardzo dobrze, daje to 8 + 6 czyli 14 wagonów Talbot, idealnie! Potem można pomyśleć o np pociągu pasażerskim. Tutaj też przed zakupem radzę się skontaktować z kolegami ;) by kupować to co pasuje i unikać niepotrzebnych wydatków.

K

krokodyl

Gość
Czyżby to były N?...w składnicy i na giełdzie w latach 80 wszystko co małe było nazywane TT... już nie pamiętam czy to było TT czy N:D

A co do TT to wydaje mi się że Piko miało formy i N i TT i obu się pozbyło - sprzedało prawa właśnie Berliner TT i innym podmiotom...Teraz na nowo tłuką TT

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
Na 99,99% jestem przekonany, że Piko modeli TT nigdy wcześniej nie robiło. BTTB powstało w latach siedemdziesiątych XX wielu w wyniku upaństwowienia firmy Zeuke TT, która modele w tej wielkości produkowała od przełomu lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych - było już kiedyś o tym na forum. Natomiast faktycznie od lat 1960-tych Piko produkowało modele N. Zaprzestano tej działalności pod koniec lat 1970-tych, ale wtedy nie przekazano tej produkcji do żadnej innej firmy. Dopiero niedawno (można powiedzieć, że w epoce V) Piko do tej skali wróciło i rozpoczęło też produkcję modeli TT.

Reakcje
423 3 0
Na 99,99% jestem przekonany, że Piko modeli TT nigdy wcześniej nie robiło. BTTB powstało w latach siedemdziesiątych XX wielu w wyniku upaństwowienia firmy Zeuke TT, która modele w tej wielkości produkowała od przełomu lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych - było już kiedyś o tym na forum. Natomiast faktycznie od lat 1960-tych Piko produkowało modele N. Zaprzestano tej działalności pod koniec lat 1970-tych, ale wtedy nie przekazano tej produkcji do żadnej innej firmy. Dopiero niedawno (można powiedzieć, że w epoce V) Piko do tej skali wróciło i rozpoczęło też produkcję modeli TT.
Racja.

OP
OP
jabol

jabol

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 3 0
Hejka,

W środę dostanę 4 wagony - ten set Roco 66019:

66019.jpg

Niestety nie mogę dokupić Roco 66018 - to są te same wagony ale z innymi numerami. Mój cały set będzie składał sie z 10 wagonów. Chciałem dokupić jeszcze cztery podobne. Co myślicie o tym:

66128.jpg

Jedyny minus że wagony są pełne:)

Dzięki:)

K

krokodyl

Gość
Hejka,

W środę dostanę 4 wagony - ten set Roco 66019:

Zobacz załącznik 76019

Niestety nie mogę dokupić Roco 66018 - to są te same wagony ale z innymi numerami. Mój cały set będzie składał sie z 10 wagonów. Chciałem dokupić jeszcze cztery podobne. Co myślicie o tym:

Zobacz załącznik 76020
Jedyny minus że wagony są pełne:)

Dzięki:)
Nie są pełne
To imitacja którą się wyjmuje- i nadal można je wypełnić czym się chce