• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Krzywe tory

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.661 112 11
Dzień dobry. Złożyłem podwójną pętlę z torów Fleischmann na podsypce takich jak poniżej:
https://www.fleischmann.de/fde/produkte/gleise/n-gleis-m-bettung.html?verfuegbarkeit_status=41,42,43,45&product_list_limit=96
Niestety część z torów nie jest idealnie płaska i po złożeniu ich razem spore odcinki torów podnoszą się lekko z jednej strony. Miał ktoś taki problem? Co z tym robić? Wyginać tory, czy może reklamować?
Zdjęcia? Bo nie wiadomo o co dokładnie chodzi.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
364 98 10
Tory w wyniku nie właściwego przechowywania uległy wypaczeniu. Jeżeli podtorze zostało wykonane z plastyku, to doprowadzenie do prawidłowego ułożenia może być trudne. Spróbuj położyć tor na równej, płaskiej powierzchni i na kilka dni przycisnąć czymś ciężkim. Jeżeli nie pomoże, to obawiam się że tor jest stracony. Nie doginaj ręcznie, bo uszkodzisz jeszcze bardziej. ;)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.793 65 3
Raczej metoda jaką zaproponował kolega Bolesław nie zadziała bo ugięcie pod obciążeniem będzie się mieścić w zakresie odkształcenia sprężystego czyli niezależnie od czasu trwania obciążenia i tak wróci do poprzedniego kształtu.
Jedyna metoda to niestety prostowanie w rękach. Ja mam podobne tory tej firmy w skali N i z pewnym oporem dają się kształtować. Trzeba to robić z wyczuciem żeby nie uszkodzić mocowania szyn do podkładów. Sam plastik jest umiarkowanie elastyczny. Tak więc można te tory wyprostować przy użyciu umiarkowanej siły. Każdorazowo prostowany odcinek toru położyć na płaskim podłożu i sprawdzać gdzie i ile odstaje od powierzchni. Praca czasochłonna i wymagająca cierpliwości ale jak to zrobisz to masz spokój na dłuższy czas.
Nie wykluczone że takie tory mogą się same odkształcać na skutek skurczu w plastiku z powodu działania czasu i też zmian temperatury metalowych szyn, kiedy one są zabezpieczone przed wzdłużnym przesunięciem w mocowaniach.

Reakcje
1.221 4 1
Zamiast używać siekier, młotków, ciężarówek lub statków kosmicznych zacznij od zamiany tych elementów, które konkretnie ze sobą nie pasują na pozostałe, czyli np daj inny fragment toru i zobacz czy pasuje, może nie do końca w 100% rozwiąże problem, ale może jakiś inny sąsiedni tor będzie lepiej spasowany.
A jak to nie pomoże, to wtedy możesz użyć czegoś cięższego i wygiąć w dół same końcówki torów i może to spasuje elementy, ale uważaj i rób to delikatnie i z wyczuciem.
A jeśli to są nowe tory i masz paragon to reklamuj.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
434 9 0
A czy jak rozłączysz i ustawisz po dwa, trzy odcinki to też się unoszą ?
Na prostych odcinkach też się unoszą ?
Może trzeba jak wyżej zamienić odcinki ze sobą, albo je przykleić/przykręcić do podstawy i wtedy będą prosto?

OP
OP
B
Reakcje
9 0 0
Dziękuję za pomoc. Tory leżą na płaskiej powierzchni. Kładę na nie nie za ciężkie przedmioty, ale dało to niewiele. Rozpiąłem część z nich i unoszą się wszystkie tory łukowe, proste nie. Sklep przyjmie reklamację takich torów? Mógłbym je wyprostować, ale nie wiem jak.

Marcin88

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
49 0 0
Spróbuj może podgrzać nieco - suszarką czy nawet w piekarnik na kilkadziesiąt stopni. Być może w ten sposób uda Ci się zrelaksowac naprężenia w tworzywie. Jeżeli też szyny Ci prężą, a tworzywo je blokuje, to po podgrzaniu będzie lekko uplastycznione i też może się samo wszystko wyrównać. Jeżeli nie, to na ciepło łatwiej będzie też to wygiąć (czy wtedy dać na płasko i obciążyć, by uzyskać właściwą geometrię). Będzie też mniejsze ryzyko, że coś pęknie, bo podgrzane tworzywo dużo lepiej znosi większe odkształcenia.

Oczywiście może się zdarzyć, że różnica w rozszerzalności cieplnej zrobi Ci jeszcze większą masakrę, ale może warto zaryzykować.

Pozdrawiam i powodzenia ;)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.793 65 3
Tak jak napisałem wcześniej trzeba to zrobić mechanicznie z użyciem delikatnej przemocy. Tutaj trzeba pokonać granicę odkształcenia sprężystego by uzyskać trwały efekt. Wszelkie próby prostowania na płaskiej powierzchni nie przyniosą efektu. Tutaj trzeba wygiąć w drugą stronę z czuciem tak aby po zdjęciu siły odcinek toru uzyskał oczekiwany kształt. Inaczej tego się nie da zrobić. Marnujesz tylko czas, który możesz wykorzystać na zabawę.

OP
OP
B

Bonifacyzp

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Łatwo się pisze, ale nie jest to chyba takie proste jak się wydaje. Kiedy próbowałem naprostować tor z jednej strony, to na drugim końcu za który trzymałem wyginał się on w przeciwną stronę, czyli jeszcze bardziej. Nie marnuję czasu, ponieważ testowanie tej metody zajęło mi kilka minut. Bawić i tak się nie mogę, ponieważ jedyna moja lokomotywa, którą niedawno odebrałem, zepsuła się po kilku dniach i pojechała do Rumunii do serwisu. Z pozytywnych informacji, zauważyłem, że kładzenie na tory niewielkiego obciążenia zaczyna przynosić zauważalne efekty w postaci ich prostowania.