Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam jestem nowy na forum .
Mam pytanie . Czy da się w jakiś sposób przekonwertować model kartonowy ze skali h0 na 1 ?? Jakieś triki w drukarce,przeliczanie ??? Chcialbym zrobić skład 2Wls50 + węglarka + Brankard. Model papierowy mam (h0)
Trików nie ma, jest matematyka (na poziomie szkoły podstawowej): H0 to 1:87, 1 to 1:32. 87/32=2,72. Wymiar A w skali H0 ma wielkość Ax2,72, np. szerokość toru 16,5 x 2,72 = 44,9, a przyjmuje się 45 mm.
Mam pytanie . Czy da się w jakiś sposób przekonwertować model kartonowy ze skali h0 na 1 ?? Jakieś triki w drukarce,przeliczanie ??? Chcialbym zrobić skład 2Wls50 + węglarka + Brankard. Model papierowy mam (h0)
Jeżeli chcesz robić to sam to spróbuj to zeskanować model w skali H0 w maksymalnie dużej rozdzielczości, wrzuć skan do programu graficznego np Corel, powiększ zgodnie z przeliczeniem skali, wydrukuj na drukarce kolorowej, najlepiej laserowej i będziesz miał model w skali 1. Nie wiem tylko, czy jakość i dokładność odwzorowania szczegółów będzie Ci odpowiadała.
Zdecydowanie od zera. Im mniejsza skala, tym więcej stosuje się uproszczeń i tym więcej szczegółów pomija. Nawet grubość linii zaczyna mieć już znaczenie
Idąc po najmniejszej linii oporu możesz (mając dostęp do ksero A3) zrobić ksero z powiększeniem o 166,667% z H0 (w niektórych maszynach można ustawiać taki procent). Jak nie da się dokładnie to ustaw (+167%). Jak ci się model nie zmieści to potnij na kawałki wycinankę i kseruj po kilka części.
1:87 = 0,012
1:32 = 0,032
0,012 = 100%
0,032 = x
x = (0,032 * 100) / 0,012
x = 266,667 % (na drukarce trzeba ustawić +167%)
Mam nadzieję, że nic nie poknociłem
Pozdrawiam
PS. Kiedyś tak robiłem z TT do H0 która jest o 33,334 % większa od TT.
Nie wiem dla czego te wszystkie Corele i inne pie...ly. Zeskanowac tak jak Kolega "J1974HO" radzi. Rysunek mozna po tem przerysowac wlasnorecznie uzywajac glowne dane wymiary, od tego zaczyna sie modelarstwo i umiejetnosc odtwarzania detali. Za kazdym razem rysujac dana lokomotywe w pewnej skali, uczylem sie o tej lokomotywie i mialem wieksze pojecie co gdzie idzie. Umiejetnosc uzywania linijki, katownika, czy cyrkla jest niezastapiona, wszak na tych podstawach powstaly nasze ulubione lokomotywy w realu.
2Wls50 jest tak prosta , że przy dobrej woli można ją w Corelu rozrysować w jedno popołudnie na podstawie wycinanki. A jak już masz w krzywych to możesz sobie zwiększać i zmniejszać do woli
2Wls50 jest tak prosta , że przy dobrej woli można ją w Corelu rozrysować w jedno popołudnie na podstawie wycinanki. A jak już masz w krzywych to możesz sobie zwiększać i zmniejszać do woli
Konwersja na szybko 167%
Ale coś mi nie wychodzi.
Wyszło mi, ze ma być 19,. Cm ,
Jednak bardziej gabarytowo odpowiadała by mi skala 1:45
Jak to poprawić? Robiłem wg instrukcji z postu wyżej.
NA bank wymiary Ci się rozjadą .
Też tak robię ,ale mimo wszystko bez planów ,albo pomiarów z realu raczej takie działanie nie ma sensu .
Po za tym w jedynce dobrze jest wykonać szczegóły które w HO raczej nie będzie ,tym bardziej że to model kartonowy .
Dobrze też jest takie powiększenie skleić ,unikniesz ,wtedy niemiłych niespodzianek w budowie właściwej .
Z tego co liczyłem wcześniej wychodzi mi dokładnie 193,35% do skali 0 (1:45), ale jest to takie "chamskie" przeskalowanie jak ja to nazywam.
Niektóre wymiary i tak Ci się rozjadą o czym wspominał kolega Baldwin.
Gdyby to było takie proste to większość projektów miałbym już zrobionych w skalach N, TT, H0, 0 ...