• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kontener transportowy

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
304 2 2
Hej.

Osobiście bardzo nie lubiłem wyciągania wagonów z pudełek i wożenia w jakiś kartonach dedykowanych ładunków.

Postanowiłem wykonać kontener transportowy dedykowany do jedynego mojego składu czyli 12x węglarka z drewnem.

za bazę posłużył pojemnik https://www.emporo.pl/v/1353113

za wypełnienie 6 warstw pianki PE (1cm)

koszt z przesyłkami poniżej 200zł.

A więc zabieramy się do pracy.

1. Należy sprawdzić czy nasze modele zmieszczą się do tego kontenera przed zakupem.
2. Po zakupach robimy szablony wagonów.
3. Wycinamy 6 warstw pianki. (dołożę jeszcze jedną z cienkiej karimaty tak aby po zamknięciu wszystko było ściśnięte)
4. Rozrysowujemy położenie wagonów i jak wszystko się mieści to wycinamy.
5. Warto jest zrobić małą oddzielną "formę" próbną w celu sprawdzenia czy aby szablon na pewno jest dobry.
7. Sklejamy 4 środkowe warstwy klejem typu wikol.
8. Pozostawiamy do wyschnięcia.
9. Wkładamy modele - gotowe.

Po zamknięciu modeli w środku i potrząchaniu pudełkiem nie słychać żadnego pukania.
Modele wyciąga się sprawnie ponieważ można piankę zawsze odciągnąć od modelu przed wyjęciem.

Pozdrawiam

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.825 79 12
Hej.

Osobiście bardzo nie lubiłem wyciągania wagonów z pudełek i wożenia w jakiś kartonach dedykowanych ładunków.

Postanowiłem wykonać kontener transportowy dedykowany do jedynego mojego składu czyli 12x węglarka z drewnem.

za bazę posłużył pojemnik https://www.emporo.pl/v/1353113

za wypełnienie 6 warstw pianki PE (1cm)

koszt z przesyłkami poniżej 200zł.

A więc zabieramy się do pracy.

1. Należy sprawdzić czy nasze modele zmieszczą się do tego kontenera przed zakupem.
2. Po zakupach robimy szablony wagonów.
3. Wycinamy 6 warstw pianki. (dołożę jeszcze jedną z cienkiej karimaty tak aby po zamknięciu wszystko było ściśnięte)
4. Rozrysowujemy położenie wagonów i jak wszystko się mieści to wycinamy.
5. Warto jest zrobić małą oddzielną "formę" próbną w celu sprawdzenia czy aby szablon na pewno jest dobry.
7. Sklejamy 4 środkowe warstwy klejem typu wikol.
8. Pozostawiamy do wyschnięcia.
9. Wkładamy modele - gotowe.

Po zamknięciu modeli w środku i potrząchaniu pudełkiem nie słychać żadnego pukania.
Modele wyciąga się sprawnie ponieważ można piankę zawsze odciągnąć od modelu przed wyjęciem.

Pozdrawiam
Ogólnie pomysł fajny..., sam się zastanawiałem nad "tacką" na wagony pikowskie w Nce, bo niestety to, co mam, nie posiada pudełek ( wagon przeżył opakowanie)... Z założenia ma to pozostawać w domu... Przynajmniej można podejrzeć patenty innych... Dzięki...

Pozdr,...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 2