Hej.
Osobiście bardzo nie lubiłem wyciągania wagonów z pudełek i wożenia w jakiś kartonach dedykowanych ładunków.
Postanowiłem wykonać kontener transportowy dedykowany do jedynego mojego składu czyli 12x węglarka z drewnem.
za bazę posłużył pojemnik https://www.emporo.pl/v/1353113
za wypełnienie 6 warstw pianki PE (1cm)
koszt z przesyłkami poniżej 200zł.
A więc zabieramy się do pracy.
1. Należy sprawdzić czy nasze modele zmieszczą się do tego kontenera przed zakupem.
2. Po zakupach robimy szablony wagonów.
3. Wycinamy 6 warstw pianki. (dołożę jeszcze jedną z cienkiej karimaty tak aby po zamknięciu wszystko było ściśnięte)
4. Rozrysowujemy położenie wagonów i jak wszystko się mieści to wycinamy.
5. Warto jest zrobić małą oddzielną "formę" próbną w celu sprawdzenia czy aby szablon na pewno jest dobry.
7. Sklejamy 4 środkowe warstwy klejem typu wikol.
8. Pozostawiamy do wyschnięcia.
9. Wkładamy modele - gotowe.
Po zamknięciu modeli w środku i potrząchaniu pudełkiem nie słychać żadnego pukania.
Modele wyciąga się sprawnie ponieważ można piankę zawsze odciągnąć od modelu przed wyjęciem.
Pozdrawiam
Osobiście bardzo nie lubiłem wyciągania wagonów z pudełek i wożenia w jakiś kartonach dedykowanych ładunków.
Postanowiłem wykonać kontener transportowy dedykowany do jedynego mojego składu czyli 12x węglarka z drewnem.
za bazę posłużył pojemnik https://www.emporo.pl/v/1353113
za wypełnienie 6 warstw pianki PE (1cm)
koszt z przesyłkami poniżej 200zł.
A więc zabieramy się do pracy.
1. Należy sprawdzić czy nasze modele zmieszczą się do tego kontenera przed zakupem.
2. Po zakupach robimy szablony wagonów.
3. Wycinamy 6 warstw pianki. (dołożę jeszcze jedną z cienkiej karimaty tak aby po zamknięciu wszystko było ściśnięte)
4. Rozrysowujemy położenie wagonów i jak wszystko się mieści to wycinamy.
5. Warto jest zrobić małą oddzielną "formę" próbną w celu sprawdzenia czy aby szablon na pewno jest dobry.
7. Sklejamy 4 środkowe warstwy klejem typu wikol.
8. Pozostawiamy do wyschnięcia.
9. Wkładamy modele - gotowe.
Po zamknięciu modeli w środku i potrząchaniu pudełkiem nie słychać żadnego pukania.
Modele wyciąga się sprawnie ponieważ można piankę zawsze odciągnąć od modelu przed wyjęciem.
Pozdrawiam
Załączniki
-
203,3 KB Wyświetleń: 76
-
329,6 KB Wyświetleń: 79
-
89,1 KB Wyświetleń: 76
-
262,1 KB Wyświetleń: 85
-
230,8 KB Wyświetleń: 88