Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam.Mam takie pytanie,być może już było zadawane.Jak często powinno się smarować lokomotywy.Mam w swoim zbiorze pikowskie br 182,br 185 oraz br 118.Jak narazie nie mam z nimi problemu.Wszystkie są dosyć dobrze nasmarowane,ale wiadomo nic nie trwa wiecznie.Z góry dzięki za odpowiedz
Ja przykładowo raz na 2-3 miesiące przyglądam się czy maja smar i w jakim on jest stanie jak go nie ma to go dokładam a jak jest ale już wypracowany to go wymieniam chć ,żeby był wypracowany to naprawne trzeba tej lokomotywie solidnie dawac do pieca
Rozkręciłem BR 185 Connex.Tam smaru nie żałowali.Powiem więcej obróciło się to przeciwko, ponieważ część smaru wyleciała na koła powodując zanieczyszcenie zbieraków prądu.Na rezultat nie trzeba było długo czekać.Powiem tylko tyle że było co czyścić .
Problem w tym że ja swoje loki kupowałem na allegro i nie mam do nich instrukcji obsługi.Więc jeśli ktoś ma instrukcje od pikolca to czy mógłby mi podać co ile przeprowadzać przeglądy.