• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia kompresor

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam. Mam pytanie do mających doświadczenie z kompresorami do aerografów. Istnieją na allegro inhalatory, w których wmontowane kompresorki dają ciśnienie rzędu 1,3 bara. Czy to wystarczy do malowania aerografem, czy potrzeba od razu 3-4 bar, zeby można było malować? Przy okazji zaznaczę, że w opisie do inhalatora pisze, że można używać, jako kompreora modelarskiego.

Reakcje
0 0 0
Kilkujadek napisał(a):
już lepiej piardnąc z oponki
to też alternatywa- nie tyle oponka, co dętka samochodowa nabita do paru atmosfer przez jakiś czas daje równomierne zasilanie aerografu. ale jak ktoś ma miejsce na postawienie dętki z ciężarówki, to ma też miejsce na postawienie kompresora ze zbiornikiem 25l.
karolek napisał(a):
Poprawianie świata
poprawiaj, ja poprzestanę na zwracaniu uwagi na błędy jezykowe

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.978 144 0
arch_przemo napisał(a):
I co Panowie na to? Chwyt reklamowy, czy sie jednak da...?
zapytaj sprzedawcę skąd wziął tę informację o przydatności do modelarstwa.
czy z własnego doświadczenia, czy z chęci KONIECZNIE wciśnięcia sprzętu..

Nie wiesz jak się najlepiej sprzedaje na alledrogo? Dajesz zajebisty opis i wtedy nawet złom możesz sprzedać w cenie Maybacha ;-)

p.s. czy podstawka też jest przedmiortem aukcji? :-D

Reakcje
0 0 0

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Czy ktoś rozważał zastosowanie butli do spawania z ciekłym tlenem lub azotem? Jakieś doświadczenia?

Głównym powodem takiej alternatywy dla mnie jest poziom hałasu. Nie wiem jak większość z Was ale ja większość prac modelarskich mogę wykonać dopiero gdy rodzinka smacznie spi. Nawet najcichszy kompresor nie jest wystarczająco cichy.

Reakcje
0 0 0
Marek Klimczyk napisał(a):
Czy ktoś rozważał zastosowanie butli do spawania z ciekłym tlenem lub azotem? Jakieś doświadczenia?
napewno nikt bedący przy zdrowych zmysłach.

Nawet najcichszy kompresor nie jest wystarczająco cichy
to chyba nigdy nie miałes do czynienia z kompresorem 'lodówkowycm'
ale jezeli nie kompresor, to jest taka alternatywa:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=2102
cicha, poręczna. niektórzy mają obawy co do bezpieczeństwa butli wypełnionej gazem pod takim ciśnieniem, ale skoro twoich obaw nie wzbudzał pomysł przyniesienia butli z tlenem do domu, to tym bardziej nie powiniem cię straszyć dwutlenek węgla. ten przynajmniej nie jest palny, więc jak walnie, to tylko zdmuchnie kawałek kondygnacji. bo tlen to co pozostanie, to wypali

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):
napewno nikt bedący przy zdrowych zmysłach.

ale jezeli nie kompresor, to jest taka alternatywa:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=2102
cicha, poręczna. niektórzy mają obawy co do bezpieczeństwa butli wypełnionej gazem pod takim ciśnieniem, ale skoro twoich obaw nie wzbudzał pomysł przyniesienia butli z tlenem do domu, to tym bardziej nie powiniem cię straszyć dwutlenek węgla. ten przynajmniej nie jest palny, więc jak walnie, to tylko zdmuchnie kawałek kondygnacji. bo tlen to co pozostanie, to wypali
Okay, może czegoś nie rozumiem. Jeżeli Twoje obawy są że butla pęknie to czy jest tlen czy dwutlenek węgla nie robi większej różnicy. Zniszczenia będą takie same. Dlaczego więc proponujesz alternatywę z linka?

Wiele domostw w Polsce ma butle z gazem do gotowania. Czy te osoby też nie są przy zdrowych zmysłach? A co z samochodami na LPG?

Od wielu lat, używa się gazów do spawania. Oczywiście nie proponuję tu takiej mieszanki lecz użycia samej butli. Ze względów BHP i środowiska w jakim jest używana będzie o najtrwalszej konstrukcji.

Tlen chyba nie jest gazem palnym, leczy koniecznym do procesu spalania. Przyznam że nie jestem pewien jak sprawa się ma z azotem.

Oczywiście, ryzyko zawsze jest. Jest ono również gdy wyjdziesz z domu na ulicę. Kwestia poziomu.

Czytając link który podałeś (dzięki), to wydaje mi się że alternatywa jest do rozważenia. Jakkolwiek nie zamierzam trzymać butli pod łóżkiem w sypialni, lecz w garażu.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
348 1 0
Nie uważało się na chemii...
Najbezpieczniejszy z wymienionych tu gazów to azot (N) - dla człowieka praktycznie obojętny. No i w powietrzu jest go bodajże 78%.
Trochę gorzej z dwutlenkiem węgla (CO2). W większym stężeniu nieco trujący. W mieszkaniu zbiera się przy podłodze, czyli nam nie zaszkodzi a domowy zwierzak może się udusić z braku tlenu...
Propan - butan czy inne gazy palne tworzą z powietrzem mieszanki wybuchowe.
A tlen (O)... no cóż, kto nie widział oleju wybuchającego w strumieniu czystego tlenu niech żałuje. Wybuch bardziej efektowny niż na filmach. I to podstawowy argument na NIE. Tlen w ilości zawartej w powietrzu (21%) podtrzymuje palenie, a 100% gwałtownie je przyspiesza. Do tego stopnia że wiele materiałów ulega samozapłonowi a nawet wybuchowi.
No i trzymanie butli na balkonie to też zły pomysł. Butli nie wolno trzymać na słońcu ani w podwyższonej temperaturze bo grozi to niebezpiecznym wzrostem ciśnienia.

Reakcje
0 0 0
Tlen chyba nie jest gazem palnym, leczy koniecznym do procesu spalania. Przyznam że nie jestem pewien jak sprawa się ma z azotem.
dworujesz sobie czy tak na powaznie?
zaryzykuję wersję drugą i odpowiem, zanim zabijesz siebie, rodzinę i sąsiadów.
przeczytaj sobie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciek%C5%82y_tlen

cyruss- jesteś pewien że mówisz o CO2 a nie o tlenku węgla? poza tym, przez noc z twoich płuc wylatuje więcej rzeczonego gazu, niz z aerografu wyleci podczas godzinnego malowanka.

a co do azotu.. może i bezpieczny, tylko jak wytłumaczć potem odmrożenia ręki od metalowego korpusu aerografu?

Wiele domostw w Polsce ma butle z gazem do gotowania. Czy te osoby też nie są przy zdrowych zmysłach? A co z samochodami na LPG?
a jakie jest ciśnienie gazu w palniku? poza tym, gaz wydostający się z butli jest spalany. a jak nie jest spalany, to zaczyna sie problem; widziałes dom jednorodzinny po eksplozji 20 kilowej butli z gazem? nie przypuszczam. zaryzykuje twierdzenie, ze nikt nie widział, bo taki dom znika w wyniku wspomnianej eksplozji. jak na filmach z holiłudu.

Reakcje
0 0 0
krzych.132 napisał(a):
Przy większych stężeniach CO2 dochodzi do uduszenia.Najpierw robi się słodko w ustach potem tracisz świadomość a na końcu szczęśliwe zejście
a co masz na myśli mówiąc o wiekszych stężeniach? ile gazu jest w tej butki i na ile jest hermetyczne pomieszcznie, w którym odbywć się bedzie malowanie?
Marek Brzezińsk napisał(a):
wyłacznie do prac precyzyjnych, jak bedziesz chciał na gładko pomalować pudło to sie potniesz z nerwów..

Reakcje
1 0 0
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):
co masz na myśli mówiąc o wiekszych stężeniach
Jak pewnie zauważyłeś moja wypowiedź potwierdza tylko co napisał Cyruss-że CO2 jest może być gazem niebezpiecznym.Wszystko zależy od warunków środowiskowych-ilości gazu ,wentylacji-każdy przypadek jest inny.A przypadki chodzą po ludziach więc jak powiedział jeden z kabaretów:"jak ktoś ma pecha to i palca w d... złamie".

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Czy ktoś rozważał zastosowanie butli do spawania z ciekłym tlenem lub azotem?
Ciekłym? Chyba sprężonym. Ciekły azot powoduje że farba jest zbyt gęsta :)
Sprężony lub ciekły tlen to jeden z najniebezpieczniejszych gazów,przekonali się o tym np. amerykańscy astronauci.