• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolor cystern DEC

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
78 3 0
Mam kilka czteroosiowych cystern różnego typu i malowań najczęściej zachodnich i chciałbym je przemalować na barwy krajowe. Jaki kolor ral mają oryginalne cysterny DEC i ewentualnie jakie farby można zastosować .Następne pytanie to czy ktoś oprócz Alegratki robi lub ma w ofercie kalki do czteroosiowych cystern na produkty naftowe lub inne .
cysterna.jpg
Chodzi mi o kolor ze zdjęcia

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy aby na pewno?
W dokumentacji cysterny DEC 445Rb jest napisane, że zbiornik, z różnymi przyspawanymi do niego detalami, należy malować RAL 3004 (kolor purpurowo-czerwony).
Kilka lat temu troszkę się tym interesowałem, jak porównywałem cysterny SaMo z oryginałami.
W przypływie głupoty napisałem do ZNTK Ostruda, gdzie przeprowadzali remonty tych cystern. Tak mi odpisali.
Nie wiem i przyznaję się - nie pamiętam, czy akurat chodziło o ten konkretny typ cysterny, po prostu zapisałem krótką notkę w notatniku - fragment listu i tyle.

Mam przed sobą katalog kart ral - różnica nie jest jakaś powalająca. (chyba że mam niestwierdzony daltonizm:p)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ja malowałem właśnie RAL 3009. Ale fajtycznie cysterny SaMo/Tillig wpadają chyba bardziej w purpurę.

Mój RAL 3009:
IMG_1558.JPG

Oraz dla porównania Model wydany przez Biurotykę
Biurotyka_76389_04.JPG

I jeszcze Tillig:
Tillig_74154_A_04.JPG

Jeśli bardzo Ci zależy, mogę ustawić wszystkie trzy obok siebie i zrobić wspólną fotkę w takich samych warunkach oświetleniowych.

OP
OP
poziomek72

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
78 3 0
Dzięki za zainteresowanie. Mnie osobiście bardziej leży RAL3009.Tak przy okazji Karol Twoja cysterna wygląda super!
Jeżeli kolor mam już ustalony to czy co do oznaczeń (kalki) może ktoś pomóc?