• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Pierwsza fotografia przed lokomotywą widoczny jest tzw "nagrywacz" czyli osoba która pyta turystów czy mają zarezerwowaną kwaterę i oferuje pokoje gościnne. Często kwatery są na rubieżach Władysławowa. :D

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30
A jaka to stacja? Czy Hel, czy jakaś inna? Ja przyznam ze wstydem, że nie znam za dobrze tej linii, byłym tam już dość dawno i wyglądało to zupełnie inaczej.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
Też dawno tam nie byłem...
O ile świetne zdjęcia które zamieścili Szanowni Koledzy, mogą w pewnym momencie wprawić w krótkotrwałe wątpliwości czy to Hel czy nie, o tyle wysiadając z pociągu można na serio popaść w osłupienie czy aby na pewno nie przespało się jakiejś stacji lub przesiadki i nie wraca z powrotem... ;)
Ale barak wczasów kolejowych jeszcze stoi, więc nie jest źle... (y)
[DOUBLEPOST=1434833573][/DOUBLEPOST]o_O...
Ostatni raz to, z 10 lat temu, tam byłem na wczasach...
Ale ten czas leci...:confused:

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Mnie zastanawia odczuwalna różnica poziomów pomiędzy peronem, a szynobusem... m.in. temat ludzi niepełnosprawnych, etc.

Ode mnie foto zegara dworcowego (stan na V.15), ciekawe czy się ostanie...? :)
6Oln_Hel_V.15 240.jpg

A

AJ

Gość
A ja bym chciał u progu nowego sezonu cofnąć się nieco wstecz. Specjalnie dla kolegi Szwed1978 wygrzebane z czeluści archiwum, bo kiedyś ubolewał, że sam nie zdążył:

sm41.jpg

Szkuner Władysławowo, 25 sierpnia 1991 roku

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
A jaka to stacja? Czy Hel, czy jakaś inna? Ja przyznam ze wstydem, że nie znam za dobrze tej linii, byłym tam już dość dawno i wyglądało to zupełnie inaczej.
Niestety stacja bardzo się zmieniła zostały zlikwidowane dwa tory w miejsce których powstały nowe perony oraz ubyło też torowisk przy wczasach wagonowych. Tam jeszcze nie byłem jak będę miał jakieś fotografie to się nimi podzielę.

A tak wygląda Puck
Obraz 038.jpg

Boczny tor jest jeszcze do dokończenia
Obraz 039.jpg
Obraz 040.jpg
Obraz 041.jpg
Obraz 042.jpg

Do lokomotywowni został doprowadzony jeden tor dwa zlikwidowane - szkoda:(, ale przynajmniej na razie będzie jeszcze stała
Obraz 043.jpg
Obraz 044.jpg
Obraz 045.jpg
Obraz 046.jpg

Ten budynek jest do wyburzenia a raczej do rozwalenia bo to konstrukcja z profili metalowych wypełniona płytą wiórową taki PRL-owski patent.
Obraz 047.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
A ja bym chciał u progu nowego sezonu cofnąć się nieco wstecz. Specjalnie dla kolegi Szwed1978 wygrzebane z czeluści archiwum, bo kiedyś ubolewał, że sam nie zdążył:

Zobacz załącznik 306585

Szkuner Władysławowo, 25 sierpnia 1991 roku
Zdjęcie super dziękuję bardzo(y) zawsze się zastanawiałem czy jakieś zdjęcie tej lokomotywy zobaczę. Dodam że w porcie Władysławowo lokomotywa zakończyła swój żywot. Jak jeździłem do szkoły widziałem jak była cięta palnikami. Działo to się ok 1995 r. +- 2 lata.
Była jeszcze jedna lokomotywa SM 03 lub SM 04 jak by ktoś miał jej fotografię

A

AJ

Gość
Ja niestety nie mam...

Do lokomotywowni został doprowadzony jeden tor dwa zlikwidowane - szkoda:(, ale przynajmniej na razie będzie jeszcze stała
Ale za to znalazłem takie coś odnośnie cytatu powyżej. Takie małe "wczoraj i dziś".Skopiowane kiedyś z księgi pamiątkowej lokomotywowni Czeremcha (teraz zdaje się już gdzie indziej). Pozostawiam oryginalny opis, chociaż ja bym raczej przesunął datowanie na okres budowy linii helskiej. Myślę, że kolega Jarząbek dokona odnośnej korekty (y).

puck.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Skoro na zdjęciu widać żołnierzy to jest to na pewno okres budowy linii na Hel. Aczkolwiek wojsko pewnie jakiś czas tą linia administrowało. Ciekawe czemu parowóz nie ma oznaczeń?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Myślę, że kolega Jarząbek dokona odnośnej korekty .....
No, cóż.... Niewiele tu mogę dodać. Ale ..... z całą pewnością to zdjęcie było w 2008 roku na znanym serwisie aukcyjnym. Niestety ja go nie wylicytowałem, gdyż albo okazał się ktoś dysponujący większą kwotą lub pierwszy zalicytował jeden z Kolegów, z którym miałem zawarty tzw "pakt o nie agresji". Zapewne zdjęcie z Czeremchy trafiło na sprzedaż.
W/g mnie opis na zdjęciu jest pomylony i zapewne chodzi tu o rok 1921.
Ciekawe czemu parowóz nie ma oznaczeń?
Nie ma? A przyjrzyj się dokładnie. Na ścianie skrzyni wodnej wisi jeszcze prostokątna tablica z pruskim numerem i dyrekcją macierzystą /niestety nie czytelna/ a na budce widzimy ślad po pruskim orle bądź okrągłą tabliczkę z polskim orłem / były takie! /i to by potwierdzało okres, w którym przypuszczam, że wykonano zdjęcie - rok 1921.

A

AJ

Gość
I o to właśnie chodziło (y). Dziękuję bardzo, potwierdziły się moje podejrzenia.

z całą pewnością to zdjęcie było w 2008 roku na znanym serwisie aukcyjnym. Niestety ja go nie wylicytowałem, gdyż albo okazał się ktoś dysponujący większą kwotą lub pierwszy zalicytował jeden z Kolegów, z którym miałem zawarty tzw "pakt o nie agresji".
Tego nie wiedziałem :(. Mam nadzieję, że nikomu nie wszedłem w paradę.

Teraz jeśli jeszcze pozwolicie chciałbym z pełną premedytacją wstawić zdjęcie z poza linii 213. Mało tego - zdjęcie nie kolejowe. Zostało wykonane w Gdyni Grabówku 17 maja 1931 roku i znalazło się w księdze parafialnej jako że przedstawia akt wmurowania kamienia węgielnego pod budowę kościoła.

gdynia1.jpg

Czemu to zdjęcie mnie tak zafrapowało? Ano dlatego, że na drugim planie przedstawia ciekawy pojazd trakcyjny, kto wie może jedzie z Helu albo na Hel?

gdynia2.jpg

A teraz najważniejsze - czemu śmiecę tym zdjęciem w tym temacie. Ponieważ na 51 stronie tego wątku kolega Szwed1978 wstawił moim zdaniem arcyciekawą fotkę zassaną z
która przeszła praktycznie niezauważona - a chyba szkoda

Hel Nastawnia.jpg

Poza parowym wagonem Sentinela wagony Wittfelda to kolejny ciekawy epizod obsługi trakcyjnej linii helskiej w dwudziestoleciu międzywojennym, a i trochę po nim.