• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

arczihel

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
W kilometrze 59.7 - 59.8 znajdowało się jedyne skrzyżowanie normalnotorowej linii 213 z kolejką wojskowa 600 mm.
Linia 600 mm z portu wojennego przechodziła obok magazynu amunicji baterii Schleswig-Holstein,
następnie pod torem normalnotorowym
i dalej na sam cypel do baterii Nadbrzeżnej H. Laskowskiego.
Na pamiątkę pozostał jedynie mostek.
W 1972 roku można tam jeszcze było zobaczyć jeżdżąca kolejkę. Od 1973 rozpoczęto rozbiórkę torowisk na północ i wschód od linii kolejowej 213 w kierunku morza. Szacuje że w tym czasie rozebrano około 10 km torowiska wąskotorowego.

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
https://www.facebook.com/MuzeumHist...0.1423516430./519385004788116/?type=3&theater

Na tej fotografii widać nastawnie na Helu (pomiędzy oficerem a kobietą)
Zobacz załącznik 269477
[DOUBLEPOST=1423517946,1423516630][/DOUBLEPOST]W końcu wyremontują chociaż jeden budynek na linii nr 213
http://mtk.pl/artykul/wiadomosci/rusza-remont-dworca-kolejowego-w-redzie
Tylko czy to będzie w ramach rewitalizacji 213tki czy SKM do tego dokłada? A co z resztą budynków na linii?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Tylko czy to będzie w ramach rewitalizacji 213tki czy SKM do tego dokłada? A co z resztą budynków na linii?
Budynek wyremontuje administrator czyli PKP Oddział Gospodarowania Nieruchomościami, a wiec instytucja która zarządza tylko dworcami kolejowymi i sprzedaje małe stacje kolejowe które sa nieczynne( w uproszczeniu oczywiście)
[DOUBLEPOST=1423573101][/DOUBLEPOST] Cześć zdjęć jest już w tym wątku a druga fotka to najprawdopodobniej Katowice w Gdyni takiej nastawni nie było

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
To by znaczyło, że NAC nie jeset nieomylny i że zdjęcie z pobirającym wodę tendrzakiem też jest z Katowic, bo w tle widać te same semafory.
Przepraszam, jeśli coś powtórzyłem.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
To by znaczyło, że NAC nie jeset nieomylny i że zdjęcie z pobirającym wodę tendrzakiem też jest z Katowic, bo w tle widać te same semafory.
Przepraszam, jeśli coś powtórzyłem.
Zgadza się archiwiści często nie wiedzą lub mają mało danych żeby dokładnie przypisać fotografię do miejsca i czasu.

arczihel

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Rybackim. Interesuje mnie, gdzie kończył się drugi tor zakończony kozłem (nie ten, którego resztki się ostały, ale ten, którego już nie ma).
Niestety nie posiadam planu sieci bocznic w porcie rybackim. Ale dzisiaj po przeczytaniu Twojego postu zadzwoniłem w dwa miejsce i jutro na godzinę 10 rano jestem umówiony z administratorem portu. Według administratora w ich archiwum zachowały się wszystkie plany i będę mógł je wszystkie obejrzeć. Postaram się je skserować.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Puck 11.02.2015 r. Roboty torowe jakieś niemrawe trwają zdemontowane torowiska do lokomotywowni. na dawnej wyładowni sporo materiału na budowę torowisk.

Miejsce po bocznicy prowadzącej do GS przy ul. Kolejowej
Obraz 063.jpg

Widok na lokomotywownię z ul. Kolejowej
Obraz 064.jpg

Dwa ostatnie wagony w pucku przy lokomotywowni
Obraz 066.jpg

Zdemontowane tory do lokomotywowni
Obraz 067.jpg
Obraz 069.jpg

Przed drzewem przechodziła przez ul. Kolejową przechodziły tyry do GS
Obraz 070.jpg

Widok w kierunku Żelistrzewa.
Obraz 072.jpg

Tory do lokomotywowni będą chyba odbudowane ale to czas pokaże
Obraz 073.jpg

Brama wjazdowa do GS przez którą wpychano wagony
Obraz 074.jpg

Fachowo odtworzony płot żadnej różnicy nie widać ;) a za płotem po kontenerze została tylko rama (złomiarze nie mieli palnika;))
Obraz 079.jpg

Widok na lokomotywownię z peronów. Ilość szyn w torowisku oznacza prawdopodobnie że tory do lokomotywowni w jakiejś części zostaną odtworzone (6 szt. odcinków szyn lezących na całej długości peronu)
Obraz 080.jpg

Obraz 081.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
c.d

W miejscu gdzie stoi żółta platforma tez były tory pamiętam jeszcze jak wagony z węglem na nich stały
W miejscu gdzie lezą podkłady będzie wykonana bocznica towarowa
Obraz 087.jpg

Wykonany fragment bocznicy
Obraz 092.jpg
Obraz 093.jpg

Rozjazd i czesciowo wykonany tor w kierunku lokomotywowni
Obraz 094.jpg

na drewnianych podkładach ale nowe
Obraz 095.jpg

Obraz 096.jpg

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Gdyby się sprężyli z tą bocznicą to Urząd Morski czy firma która umacnia brzeg w Karwi mogła by już z niej korzystać a tak to muszą wozić kruszywo z Wejherowa. A lepszym rozwiązaniem byłaby Krokowa ewentualnie Żarnowiec, ale kto wtedy o tym myślał...

arczihel

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Rybackim. Interesuje mnie, gdzie kończył się drugi tor zakończony kozłem (nie ten, którego resztki się ostały, ale ten, którego już nie ma).
Są już w moim posiadaniu plany bocznicy w porcie rybackim. Ale proszę jeszcze o cierpliwość, muszę je gdzieś zeskanować. Mój skaner jest za mały aby to ogarnąć.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Stan parowozów na dzień dzisiejszy, które stały na blokadzie pomiędzy Kuźnicą a Chałupami. Myślałem że po ostatnim sztormie więcej plaży zabierze i będzie więcej widać
Obraz 155.jpg

Ale ja tam jeszcze pojadę nawet jeżeli będzie trzeba to z łopatą(y)

Ostatnio edytowane: