• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3

Dziwna lokomotywa :eek:

Muzeum Kolei HelskichWagony te zostały przetoczone z toru 27 na tor 13. Na razie zostały one uratowane przed pocięciem. W tym miesiącu prawdopodobnie rozpoczynają się prace modernizacyjne układ torowy stacji Hel. Tu przy okazji chciałem podkreślić, że ten układ w niezmienionym kształcie przetrwał na pewno od 1928 roku. Z tego roku widziałem schemat torowiska helskiej stacji w archiwum w Gdyni. Powracając do sedna sprawy tor 25 i 27 będzie przebudowywany i to z tego powodu ta przeprowadzka.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 16 0
Znalazłem dziś fotkę. Tu tor kolejowy na Helu nie wiem dokąd:

Picture 144.jpg

[DOUBLEPOST=1417622275][/DOUBLEPOST]Ciekawy wątek z tym Helem, wiele ciekawych informacji tu zamieszczacie.:)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Na szybkiego uchwycone we Władysławowie jak ładowali szyny na wagony Sm42 2608 wagony Xk z Gdanskiej firmy PPMT Sp. z o.o. oraz WM 15 nie wiem jaki nr bo trochę się spieszyłem
Resize of Obraz 005.jpg
Resize of Obraz 006.jpg
Resize of Obraz 007.jpg
Resize of Obraz 008.jpg
Resize of Obraz 009.jpg
Resize of Obraz 010.jpg
Resize of Obraz 011.jpg
Resize of Obraz 012.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Kiedyś do ok połowy lat 90 XX w. za stacją Władysławowo w miejscu zaznaczonym na mapie była kiedyś dyżurka i rogatkami na ul. Błękitnej Armii dróżnik zajmował się opuszczaniem rogatek. Czy ktoś z kolegów uwiecznił tą dyżurkę na zdjęciu jak i wczasy wagonowe które były przy dyżurce i na przeciw niej. Jak dobrze pamiętam to jednym z wagonów na wczasach wagonowych był HEHT.

Wła.jpg