• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nawiązując do kolejnej przebudowy przejazdu w Kuźnicy to byłem dzisiaj świadkiem jak to trzy "babcie" wracały z cmentarz w tym jedna na wózku. To przejscie to jest temat do gazety czy też telewizji. Przebudowa polegała na zmianie nawierzchni z kostki na asfaltową.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Ciąg dalszy wykonywania torowiska na stacji w Kuźnicy

Resize of PB020010.JPG
Resize of PB020006.JPG
Resize of PB020007.JPG
Resize of PB020008.JPG
Resize of PB020012.JPG
Resize of PB020013.JPG

Korzenie winobluszczu i pień krzewu jest już wiekowy
Resize of PB020014.JPG

Pozostałość i po II wojnie puszka od maski p-gaz
Resize of PB020015.JPG

Butelka po lekarstwach oraz amunicja od karabinu Mausera (pakowane 3 x po 5 szt. w ładownicę) wykopana podczas robót ziemnych na stacji.
Resize of PB020016.JPG
Resize of PB020019.JPG
Resize of PB020020.JPG
Resize of PB020021.JPG

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
C.D.

Resize of PB020020.JPG
Resize of PB020021.JPG
Resize of PB020024.JPG
Resize of PB020025.JPG
Resize of PB020026.JPG
Resize of PB020027.JPG

Ciekawe z której parowozowni wozili szlakę na wykonanie nawierzchni na nie istniejącej już wyładowni (grubość warstwy szlaki ok 30 cm)
Resize of PB020030.JPG

Miejscami jest także warstwa pokruszonej cegły
Resize of PB020031.JPG
Resize of PB020037.JPG
Resize of PB020042.JPG
Resize of PB020044.JPG

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Dzisiaj w nocy dwa wagony z Helu jadą do Jarocina. Niestety natłok roboty nie pozwolił mi udokumentować zdarzenia.
A po jaką cholerę tam jadą? Do Jarocina to warto było ćwierć wieku temu jeździć, jak oelki zasuwały do Leszna. Nigdy nie zapomnę jazdy na Ol49-17 między Garzynem a Kąkolewem. Z moich obliczeń po słupkach hektometrowych wynikało, że była stówa jak nic. Ino się okna trzymałem i byłem szczęśliwy, że do pieca dołożyć nie trzeba, bo nie było szansy nawet ustać, a co dopiero węgla dorzucić.

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
A po jaką cholerę tam jadą? Do Jarocina to warto było ćwierć wieku temu jeździć, jak oelki zasuwały do Leszna. Nigdy nie zapomnę jazdy na Ol49-17 między Garzynem a Kąkolewem. Z moich obliczeń po słupkach hektometrowych wynikało, że była stówa jak nic. Ino się okna trzymałem i byłem szczęśliwy, że do pieca dołożyć nie trzeba, bo nie było szansy nawet ustać, a co dopiero węgla dorzucić.
Wagony kupiło Towarzystwo Kolei Wielkopolskich w Jarocinie
[DOUBLEPOST=1416465416][/DOUBLEPOST]
Na lawetach szosowych czy dadzą rade po szynach?
Na lawetach

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
To były najcenniejsze sztuki w helskiej "kolekcji". Szkoda, że opuszczają Pomorze, ale i tak cieszę się, że ktoś uratował te wagony przed recyklingiem. Obyśmy jeszcze zobaczyli je na szlaku.
Kto weźmie "włocha"?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
...Ciekawe co będzie z resztą unikalnych wagonów...o_O
Cześć jeszcze sobie postoi ponieważ różne zakłady kolejowe maja tam wczasy a co niektóre wagony są na bieżąco remontowane. Likwidacja wczasów na pewno będzie powiązana z odzyskiwaniem gruntów przez prawowitych właścicieli . Najprawdopodobniej cześć wagonów stoi na gruntach co do których właściciele wagonów nie maja uregulowanych statutów prawnych gruntów. A cześć pewnie sprawy gruntowe uregulowała. Czas pokaże jak wczasy wagonowe na Helu bedą wygladać.