• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
To jest oczyszczarka tłucznia i wagony dozatory(w sobotę koparka sypała brudny tłuczeń do tej oczyszczarki), skarpy(sypanie ziemi w ten plastikowy plaster miodu) robią ręcznie takimi zakrzywionymi łopatami.
Z tego co widziałem to zakończenie nastąpi w 2020 roku bo dopiero( według mnie) połowa robót jest jako tako wykonana.
Szybkości pociągów spadły zamiast się zwiększyć , licznik nie przekracza 53km/h w czasie jazdy, jedynie między Jastarnia a Helem czasem pokaże się 72 km/h co przy 86km/h przed robotami na helskiej jest spadkiem znaczącym.
Wypadło też kilka pociągów z planu i są 4 godzinne przerwy w kursach.
Jednym słowem jest gorzej niż było, na plus można zaliczyć tylko to ze nie trzęsie w czasie jazdy, tory są dobrze wyprofilowane lub zasługa powolnej jazdy :).

Reakcje
1 1 3
Po cichu liczyłem ,że od nowego rozkładu pojedziemy szybciej - tablice z nowymi prędkościami są ustawione , zasłonięte workami. Od zakończenia sezonu mamy piękną pogodę a na linii niewiele się dzieje. oprócz wspomnianego umocnienia skarp , posprzątaniem gruzu i pozostałości po budowie na stacjach w Jastarni i Kużnicy. Dołożono też zapory dla pieszych na przejeżdzie kolejowym Redzie i chyba z tego względu machnęli ograniczenie prędkości. Liczę też na dopracowany rozkład jazdy - za długie postoje na mijankach.(pomarzyć trochę można za to się nie płaci)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
To jest oczyszczarka tłucznia i wagony dozatory(w sobotę koparka sypała brudny tłuczeń do tej oczyszczarki), skarpy(sypanie ziemi w ten plastikowy plaster miodu) robią ręcznie takimi zakrzywionymi łopatami.
Z tego co widziałem to zakończenie nastąpi w 2020 roku bo dopiero( według mnie) połowa robót jest jako tako wykonana.
Szybkości pociągów spadły zamiast się zwiększyć , licznik nie przekracza 53km/h w czasie jazdy, jedynie między Jastarnia a Helem czasem pokaże się 72 km/h co przy 86km/h przed robotami na helskiej jest spadkiem znaczącym.
Wypadło też kilka pociągów z planu i są 4 godzinne przerwy w kursach.
Jednym słowem jest gorzej niż było, na plus można zaliczyć tylko to ze nie trzęsie w czasie jazdy, tory są dobrze wyprofilowane lub zasługa powolnej jazdy :).
A gdzie jest oczyszczarka?
Są tylko wagony z zestawu do oczyszczania tłucznia na których jest humus do zasypywania "plastra miodu"
a Włochom robota idzie jak idzie ponieważ szanują robotę i ciągle ta sjesta:confused:.

Tak na marginesie to za wszystkie przerwy w kursowaniu pociągów i wprowadzeniu komunikacji zastępczej płaca Włosi. Oni na chwile obecna dokładają do tego interesu i temu tak jak kolega stwierdził wyżej robota szybko nie będzie ukończona.

Po cichu liczyłem ,że od nowego rozkładu pojedziemy szybciej - tablice z nowymi prędkościami są ustawione , zasłonięte workami. Od zakończenia sezonu mamy piękną pogodę a na linii niewiele się dzieje. oprócz wspomnianego umocnienia skarp , posprzątaniem gruzu i pozostałości po budowie na stacjach w Jastarni i Kużnicy. Dołożono też zapory dla pieszych na przejeździe kolejowym Redzie i chyba z tego względu machnęli ograniczenie prędkości. Liczę też na dopracowany rozkład jazdy - za długie postoje na mijankach.(pomarzyć trochę można za to się nie płaci)
W przyszłym roku pociągi mają jeździć 100 km/h tak się zarzeka SALCEFOWA ekipa ale sam się pogubiłem który to termin oddania linii kolejowej do użytku i jakos ten termin przyszłorocznego lipca do mnie nie dociera.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
A tak wygląda "plaster miodu" po uzupełnieniu humusem i trawa już rośnie (y). Do stacji w Jastarni wszystkie skarpy już są zrobione. W nocy wożą humus na w dzień 3 ludzi rozgarniana ziemie i walcuje
Resize of Obraz 001.jpg
Resize of Obraz 002.jpg

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Przejazd drezyny przez Kuźnicę, oraz trzecie podejście przebudowy przejazdu na cmentarz.
Zobacz załącznik 235992 Zobacz załącznik 235993 Zobacz załącznik 235994
Prościej byłoby dogadać się z zarządcą drogi, zbudować murek oporowy i łagodniejszy podjazd od strony Jastarni - równoległy do jezdni a z drugiej strony schody bo zimą niewyobrażam sobie tych babci idących na cmentarz no chyba, że wykonawca ma profity od chirurgów czy ortopedów.[DOUBLEPOST=1413439996,1413439421][/DOUBLEPOST]Karawany czy też inne pojazdy obsługi niemaja takich gabarytów żeby siě niezmieściły

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Dzisiejszy "karawan" to wózek Melex o szerokości 1,2 m więc raczej zmieści się :)
W miastach tak, ale nie na Półwyspie[DOUBLEPOST=1413482599][/DOUBLEPOST]
Prościej byłoby dogadać się z zarządcą drogi, zbudować murek oporowy i łagodniejszy podjazd od strony Jastarni - równoległy do jezdni a z drugiej strony schody bo zimą niewyobrażam sobie tych babci idących na cmentarz no chyba, że wykonawca ma profity od chirurgów czy ortopedów.[DOUBLEPOST=1413439996,1413439421][/DOUBLEPOST]Karawany czy też inne pojazdy obsługi niemaja takich gabarytów żeby siě niezmieściły
Wjazd na cmentarz w Kuźnicy będzie przerobiony