• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Szklarskiej Porębie i okolicach (LK311/590)

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.275 46 3
Kolej w Szklarskiej Porębie i okolicach (LK311/590)

W celu uporządkowania moich relacji dotyczących linii kolejowej 311/590 Jelenia Góra – Szklarska Poręba Górna – Harrachov, ze szczególnym uwzględnieniem okolic Szklarskiej Poręby, otwieram wątek zbiorczy.

Moje poprzednie dysertacje na ten temat (jeśli któryś link pominąłem, to poproszę Moda o aktualizację) są tu:

08/2007 Stacja Szklarska Poręba Dolna LINK
(tymczasowo brak zdjęć, bo zniknęły z serwera; do uzupełnienia)

01/2011 Likwidacja rozjazdów w stacji Szklarska Poręba Dolna LINK

06/2022 Szklarska Poręba Średnia - przebudowa peronu LINK

11/2022 Szklarska Średnia przebudowana LINK

03/2023 30 lat stacji Szklarska Poręba Jakuszyce (moje wspomnienia) LINK

06/2024 Czeski pociąg retro ponownie przyjedzie do Szklarskiej Poręby LINK

08/2024 Muzeum Motoryzacji na stacji LINK

03/2025 Szklarska Poręba (cechy na szynach) LINK

03/2025 Cud w Szklarskiej Porębie Średniej LINK

05/2025 Ciekawostka ze Szklarskiej Poręby Huty LINK

07/2025 Był szalet, będzie… szalet! LINK

12/2025 Miał być potok, a tu… LINK

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.275 46 3
Szklarska zasypana

Od kilku dni trwa atak zimy. Skoro prognozy nie były zbyt alarmujące, to obficie padający śnieg, zamiecie i gołoledź sparaliżowały dużą część Polski północnej i środkowej oraz Dolny Śląsk. Z powodu awarii rozjazdów na stacji Wałbrzych Fabryczny niektóre pociągi „doznały” – jak piszą w internecie – nawet 90-minutowego opóźnienia. Ależ one miały wspaniałe doznania – a pasażerowie też? Na odcinku Szklarska Poręba Górna – Jelenia Góra dla pociągu nr 69122 do Wrocławia konieczne było uruchomienie zastępczej komunikacji autobusowej.

Zima wstrzymała oczywiście inwestycje na kolei, w tym na przykład budowę rogatek na przejeździe kolejowym tuż obok przystanku Szklarska Poręba Średnia. Spacerując po okolicy zauważyłem nowe elementy gotowej infrastruktury, mianowicie dwa TOPy, postawione jeszcze przy sprzyjającej aurze. Na razie oba są oczywiście unieważnione.

Ten od strony Jeleniej Góry stoi tuż przed peronem przystanku.

szz1.jpg

TOP od strony Szklarskiej Górnej stoi w wykopie, pomiędzy nowym resortem, a jeszcze nowszym resortem. I choć słowo resort w znaczeniu „kurort” jest obecny w polskiej przestrzeni publicznej przynajmniej od czasu emisji głupawej komedii erotycznej „Private Resort” z 1985 roku, razi mnie powszechne jego nadużywanie. „Kup apartament w resorcie!”. A ten „apartament” ma jeden pokój i 26 m2. Wracając do zdjęcia tarczy ostrzegawczej przejazdowej, po lewej stronie w śniegu widać pozostawione wyrzutnie fajerwerków po hucznym powitaniu nowego roku. Może ktoś kiedyś je sprzątnie.

szz2.jpg

W najbliższej okolicy tej TOP znajdował się kiedyś wiadukt, który widać na mapie z 1930 roku (oznaczam go nr 1). Jak śniegi zejdą, to przyjdę tu zobaczyć, czy widać jakieś jego pozostałości.

szz3m.jpg

Natomiast po obu stronach toru zachowały się przyczółki wiaduktu nr 2 zbudowanego jakieś 400m dalej w kierunku Szklarskiej Górnej.

szz4.jpg

szz5.jpg

Tor znajduje się tutaj w bardzo głębokim wykopie (zwłaszcza od strony północnej), więc uważajcie na dzieci i – na siebie. W pewnym momencie tor jest tak nisko, że stojąc na krawędzi biegnącej tu drogi nie widać masztów ani sieci trakcyjnej!

Oba wiadukty łączyły ulice o obecnych nazwach Dolna oraz 11 Listopada. „I komu to przeszkadzało”?

Na tymczasowe pożegnanie – zdjęcie odjeżdżającego z przystanku Średnia pociągu „Kamieńczyk” do Poznania. W trasę odjechał z Górnej z opóźnieniem zaledwie 8 minut. Może nadrobi.

szz6.jpg

Aktualność zdjęć: 01/2026