Zapewne wiele osób kojarzy tor za skansenem w Kościerzynie, na którym od kilkunastu lat niszczeje wiele unikalnych zabytków polskiego kolejnictwa. Jako, że ten skansen był zawsze moim ulubionym i bywałem tam często, widziałem też coraz wiekszą destrukcję tych pojazdów, zapewne wiele z nich stało się już wyłącznie wsadem hutniczym.
Wydaje się jednak, że wagon bagażowy, wagon Lilpoppa, doczepa Ganz, czy podstacja zasilania z początku elektryfikacji w Polsce powinny być warte zainteresowania jakichś instytucji muzelanych? Nie mówię już o wagonach motorowych Ganz, które dotarły do Koscierzyny o własnych siłach.
Zakładam wątek z datą, abyśmy mogli za kilka lat porównać stan tego co tam stoi.
PS Zdjęcia są autorstwa mojego syna, wstawiam za jego zgodą.
Wydaje się jednak, że wagon bagażowy, wagon Lilpoppa, doczepa Ganz, czy podstacja zasilania z początku elektryfikacji w Polsce powinny być warte zainteresowania jakichś instytucji muzelanych? Nie mówię już o wagonach motorowych Ganz, które dotarły do Koscierzyny o własnych siłach.
Zakładam wątek z datą, abyśmy mogli za kilka lat porównać stan tego co tam stoi.
PS Zdjęcia są autorstwa mojego syna, wstawiam za jego zgodą.