• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koła w skladach ACME

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Witajcie
Mam pytanie, podświetlam już czwarty zestaw firmy ACME (BWE, Papugi, SNCF) i wszędzie, to znaczy w każdym wagonie występuje ten sam problem, a mianowicie koła, które tam są fabrycznie wsadzone źle przewodzą prąd na zbieraki prądu i owietlenie miga, ale po wymianie kół na Roco, Fleischmann, ba, nawet piko efekt migania znika i koła świetnie przewodzą prąd. Moje pytanie czy ACME zrobiła koła aż z takiego materiału, aby nie przewodził prąd ? To w sumie po co dorzucają blaszki w wózkach jak i tak to nie nie da nic efektu jak nie wymieni się kół

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Ciekawe, bo własnie wpadły mi w ręce 2 Acme i o tym samym pomyślałem myśląc o oświetlaniu ich u Ciebie ! Czyli co? Kółka trzeba wymienic?

Mandylion

Użytkownik
Reakcje
9 1 0
Potwierdzam, są problemy z przewodzeniem prądu. Ale po "rozjeżdżeniu" wagonów sytuacja się poprawia. Prawdopodobnie oksydowanie metalu powoduje taki efekt. Niestety koła mają tendnecję do zbierania brudu z szyn, co z pewnością nie ułatwia przewodzenia.

OP
OP
WITKOIM

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Chodzi mi o wagony z zestawów po cztery sztuki np. BWE, oddzielne wagony w pojedyńczych pudełkach ACME np. Papugi nie mają problemu z miganiem - ale na pierwszy rzut oka koła się róźnią ......... ok, bardzo dziękuję za odpowiedź. Napewno moi klienci przeczytają to (Łukasz ;)) i nie będą mieli pretensji o fuszerkę :cool:

OP
OP
WITKOIM

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
ostatnie pytanie co do ACme BWE, bo skończony skład mam. Wagon 1 klasa na łukach R3 się wykoleja w dwóch kierunkach, (wózki są prawidłowo zamontowane i w ręku obracają się bez problemów), a na torach wózek się klinuje i wyskakuje z torów. Trzy wagony drugiej klasy nie mają tych problemów, przejeźdżają aż miło, a 1klasa wyskoczy. Wasze doświadczenia czy mieliście taki efekt ?? Przypomnę, że wózki są prawidłowo zamontowane, a w ręku góra/dół obracają się bez problemów

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.477 23 0
Wózki w Eurofimie haczą o krawędź fartucha, wystarczy go od wewnętrznej strony spiłować w klin i powinny przechodzić.

OP
OP
WITKOIM

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
uffff, i znowu ratujecie mi tyłek przed klientem :), który to czyta. To już zostawiam w gestii właściciela spiłowanie wagonu 1KL BWE, ja jestem od oświetlenia :D

Reakcje
0 0 0
Niedawno kupiłem zestaw bwe od acme i właśnie mam problem z tą jedynką. Czy Koledzy mogliby mi wyjaśnić co muszę zrobić aby wyskakiwanie jedynki na łukach ustąpiło?

OP
OP
WITKOIM

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Niedawno kupiłem zestaw bwe od acme i właśnie mam problem z tą jedynką. Czy Koledzy mogliby mi wyjaśnić co muszę zrobić aby wyskakiwanie jedynki na łukach ustąpiło?
weź wagon do ręki i go obróć kołami do góry, weź wózek w łapki i go delikatnie poruszaj, w lewo w prawo aż dotknie budy, wtedy będziesz wiedział co delikatnie spiłować i gdzie :) drugi wózek tak samo, w lewo, w prawo i tam gdzie dotyka budy do spiłowania lekko

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 26