• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Klimaty industrialne-1szy tort...

JPG

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Od roku jestem na Waszym?naszym forum,codziennie czytam ,podpatruję ,wyciągam wnioski ale jest jedno ale-nie mogę nic zdecydować:(.W założeniu mam plan budowy tortu i chciałbym wreszcie zacząć.wizję mam na klimat industrialno miejsko górski- stąd również chciałbym 2 poziomy.Bardzo ważna dla mnie jest sprawa tort ma być z modułów (jak to kolega z innego wątku robi Kilernia city-wielki szacun za próby i determinację)ale ogólny wymiar to max 4m x 1.40-1.80m.
W założeniu jest również stacja końcowa co jest dla mnie ważne.Sterowanie napewno będzie cyfrowe i to bez 2 zdań.
Co do industriali na makiecie to zawsze intrygują mnie różnego rodzaju zbiorniki na ciecze i inne dziadostwa stąd też moje zakupy.Po torcie będą sie poruszać pociągi z z przedziału 3-6 epoki więc postawię na starsze budownictwo.Tylko disle i parowozy ponieważ nie cierpię elektrowozów bez sieci trakcyjnej....Próby szutrowania zaliczone deskach i starych torach....Torcik modulik na a-gleisach ,trochę realizmu i trochę zabawy:).I prośba o zaplanowanie dla 1 modułu a wiec chciałbym jakiś dodatek dla moich pikowskich cystern a więc to czym dysponuje to :
2xvollmer 5520, vollmer 5525 oraz zbiornik na gaz 5725. Dołączam zdjęcia producenta oraz 3 beczułek już przeze mnie zrobionych.Bardzo bym prosił kolegę Krisa o pomoc gdyż jest naszym forumowym mistrzem projektantem:).
Pozdrawiam

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.473 68 5
Witam
Od roku jestem na Waszym?naszym forum,codziennie czytam ,podpatruję ,wyciągam wnioski ale jest jedno ale-nie mogę nic zdecydować:(.W założeniu mam plan budowy tortu i chciałbym wreszcie zacząć.wizję mam na klimat industrialno miejsko górski- stąd również chciałbym 2 poziomy.Bardzo ważna dla mnie jest sprawa tort ma być z modułów (jak to kolega z innego wątku robi Kilernia city-wielki szacun za próby i determinację)ale ogólny wymiar to max 4m x 1.40-1.80m.
W założeniu jest również stacja końcowa co jest dla mnie ważne.Sterowanie napewno będzie cyfrowe i to bez 2 zdań.
Co do industriali na makiecie to zawsze intrygują mnie różnego rodzaju zbiorniki na ciecze i inne dziadostwa stąd też moje zakupy.Po torcie będą sie poruszać pociągi z z przedziału 3-6 epoki więc postawię na starsze budownictwo.Tylko disle i parowozy ponieważ nie cierpię elektrowozów bez sieci trakcyjnej....Próby szutrowania zaliczone deskach i starych torach....Torcik modulik na a-gleisach ,trochę realizmu i trochę zabawy:).I prośba o zaplanowanie dla 1 modułu a wiec chciałbym jakiś dodatek dla moich pikowskich cystern a więc to czym dysponuje to :
2xvollmer 5520, vollmer 5525 oraz zbiornik na gaz 5725. Dołączam zdjęcia producenta oraz 3 beczułek już przeze mnie zrobionych.Bardzo bym prosił kolegę Krisa o pomoc gdyż jest naszym forumowym mistrzem projektantem:).
Pozdrawiam
:oops::oops::oops::oops::oops: Bo się zawstydzę :p :D
Napisz na pw, to coś uszyjemy :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.473 68 5
Wdałbym się z Tobą Tomaszu w dyskusyjkę, ale to nie miejsce po temu ;)
JPG, czekam na Cię - "uczniu" :D

Ingvar

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może spróbuj wykombinować coś swojego? Nie powiem ale wiele jest przy tym zabawy a i można się trochę nauczyć ;).

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Można pobrać sobie darmowe programy do projektowania układów torów i pokombinować..

http://www.anyrail.com/download_en.html

http://www.scarm.info/index_pl.html

oba programy są bardzo intuicyjne w obsłudze i nie wymagają od użytkownika zbyt wiele. W anyrail jest ograniczenie do 50 elementów ale spokojnie można kombinować, w drugim jedynym ograniczeniem, póki co jest wyobraźnia...potem przyjdą koledzy i zweryfikują poprawność układu względem rzeczywistości :) Także zachęcamy do samodzielnego próbowania :)

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Polecam program Scram: po polsku i z dobrą instrukcją, ciekawym źródłem inspiracji też w klimatach przemysłowych jest książka wydana przez Piko "Tak powstają makiety kolejowe" - masz w niej bodajże 40 propozycji planów też w klimatach industrialnych, i oczywiście wątek Krisa dla leniwych

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale ja pisałem o tym jako o źródle inspiracji, każdy plan można zmienić, dostosować. Mi projektowanie zajęło 2lata a i tak po złożeniu na sucho okazuje się, że to i owo trzeba zmienić
Po pierwsze nie spiesz się bo jak zrobisz tak już będziesz miał, a przeróbki są gorsze od robienia od zera.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
JPG to kobieta :) wynika to z profilu ;) Ludwigh masz rację, każde źródło inspiracji jest dobre. Ja na przykład plan miałem w 5 minut i od razu przypadł mi do gustu..potem go rozbudowałem, zazielenił się, powstał peron, nastawnie i co się okazało...że rozjazdy na stacji są żle zaprojektowane :) i teraz muszę zrobić w innym miejscu prawidłowe :) także święte słowa o tym planowaniu...a no i niech Kris jeszcze napisze swoje firmowe zdanie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 25