• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Klej umożliwiający korektę położenia elementów po sklejeniu

14D40

Ostrzeżony
Reakcje
391 18 1
Witajcie,

czy mógłby ktoś z doświadczenia podać mi namiary na jakiś klej dający mocną spoinę, niebrudzący i przede wszystkim umożliwiający korektę położenia klejonych elementów plastikowych? Czyżby gęsty CA będzie ok? Poxipol testowałem, ale może znacie jakąś lepszą alternatywę?

Pozdrawiam
Kamil

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Reakcje
391 18 1
Raczej nie, jestem zdania że w tych czasach chemii jest różnej maści do oporu, a nie ze wszystkimi jej rodzajami człowiek miał styczność :) zawsze trzeba szukać najlepszego rozwiązania.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Ja używam gęstego CA za 6pln. Ma długie "życie" więc zwłaszcza przy klejeniu małych elementów sprawdza się doskonale. Czasem używam też średniego CA (też za 6pln) do punktowego przyłapania i precyzyjnego ustalenia pozycji elementu a po złapaniu "zalewam" spoinę rzadkim CA (też za 6pln). W mikromodelarstwie takie rozwiązania mi się sprawdzają.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Tak, tylko dużo trudniej jest nałożyć go mało. Polecam pod rozwagę średnią gęstość na początek, zwłaszcza jak jesteś przyzwyczajony do kleju rzadkiego, który łączy niemal natychmiast.