• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Klej do zderzeka

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.222 145 86
Polistyren (PS) teoretycznie klei sie CA ale lepszy jest klej taki jak u góry albo Nitro.

Niestety teraz sporo elementów powstaje z:
1. ABS - kleimy CA lub Acetonem.
2. NYLON - kleimy DCM
3. POM - kleimy... to tak jak PTFE prawie niczym. Niektórzy proponują Technicoll 9410-1
4. PMMA - kleimy CA, chloroformem.

Zasada jest taka: bierzemy rozpuszczalnik, klej i maziamy na kawałku elementu. Jeżeli nic sie nie dzieje - nie matowi sie, nie ciągnie się - znaczy nie naddaje się.

Klej z rozpuszczalnika (DCM, Aceton, Chloroform, Nitro) zalewamy kilka kawałków właściwego tworzywa (PMMA, PS, ABS, Nylon, POM, inne). Czekamy na rozpuszczenie się tworzywa. Gęstość regulujemy dodatkiem rozuszczalnika (kroplami). Za każdym razem mieszamy (to powinien być nawyk przy pracy z rozpuszczalnikami - klejenie, malowanie, inne). Kolor tworzywa dobieramy do koloru sklejanego elementu (dopisałem - ale to chyba oczywiste). No chyba, że będzie malowane to wtedy nie ma znaczenia.

5. PET-G (Vivak) kleimy CA (z wyboru) i DCM.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.828 520 29
Polistyren (PS) teoretycznie klei sie CA ale lepszy jest klej taki jak u góry albo Nitro.

Niestety teraz sporo elementów powstaje z:
1. ABS - kleimy CA lub Acetonem.
2. NYLON - kleimy DCM
3. POM - kleimy... to tak jak PTFE prawie niczym. Niektórzy proponują Technicoll 9410-1
4. PMMA - kleimy CA, chloroformem.

Zasada jest taka: bierzemy rozpuszczalnik, klej i maziamy na kawałku elementu. Jeżeli nic sie nie dzieje - nie matowi sie, nie ciągnie się - znaczy nie naddaje się.

Klej z rozpuszczalnika (DCM, Aceton, Chloroform, Nitro) zalewamy kilka kawałków właściwego tworzywa (PMMA, PS, ABS, Nylon, POM, inne). Czekamy na rozpuszczenie się tworzywa. Gęstość regulujemy dodatkiem rozuszczalnika (kroplami). Za każdym razem mieszamy (to powinien być nawyk przy pracy z rozpuszczalnikami - klejenie, malowanie, inne). Kolor tworzywa dobieramy do koloru sklejanego elementu (dopisałem - ale to chyba oczywiste). No chyba, że będzie malowane to wtedy nie ma znaczenia.
Jesteś po prostu matołem i mitomanem, przez Ciebie zerwałem śluby milczenia, za co będę przeklęty, znasz się na wszystkim ale tylko w Twoim mniemaniu, tak naprawdę to jesteś ignorantem, a wystarczy się na czymś znać lub zapytać kogoś kto się zna, unika się w ten sposób ośmieszenia
Zerknij sobie na te tabelki i zamilcz na wieki.

https://zatorski.pl/wp-content/uploads/2017/06/WLASCIWOSCI_CHEMICZNE-ZATORSKI-PL.pdf

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.222 145 86
Paweł (@Kpt. Nemo ) jak zawsze milusi. Buziaczki ;) Cieszymy się, że jesteś z Nami.

Dobrze, że wstawiłeś tą tabele. Ona tylko potwierdza to co napisałem. Co do PS. CA "klei" duże powierzchnie i to po przeszlifowaniu ale Ty jako praktyk powinieneś to wiedzieć.
Są jeszcze kleje z aktywatorami ale o nich nie wspomniałeś.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 2
Mam pytanie 1
Mam pytanie 3
Mam pytanie 3