• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Kawałek szlaku z tłem jako makieta domowa

k4wisia

Użytkownik
Reakcje
174 1 0
Witam serdecznie.
Ostatnio z ojcem zaczęliśmy sprzątać garaż. I okazało się, że mamy trochę miejsca aby zbudować coś gdzie będzie można wietrzyć tabor w domu, a nie tylko na imprezach.

Tutaj rysunek bez proporcji jak wygląda dysponowane miejsce.
a6b5c338-fab9-4436-a2a1-c17022d028d5.png

Do takiego "stylu" makiety zainspirowało mnie dzieło Thomasa Gallé pt. "Orelle-Prémont". Uważam to za idealny pomysł na możliwość wykonania realistycznej makiety w warunkach domowych, która będzie cieszyć oko oraz pozwoli w ciekawym otoczeniu przewietrzyć tabor.

Dla osób, które nie znają tej makiety link do filmu:

Niżej prezentuje luźny rysunek bo projektem nie można nazwać, jak +/- chciałbym aby wyglądał układ makiety.
a6b5c338-fab9-4436-a2a1-c17022d028d511.png

Szare: tor
Białe: Segmenty
Jasno niebieskie: Tło makiety

Chcę aby makieta również prezentowała szlak zelektryfikowany prawdopodobnie za pomocą systemu firmy viessman. Również łuki chcę aby posiadały krzywą przejściową razem z przechyłką, gdyż uważam, że tabor poruszający się na takim łuku prezentuje się dużo lepiej i przede wszystkim bardziej realistycznie. Co do ilości torów na tym kawałku szlaku jeszcze nie zdecydowałem. Może jedno tor, dwu tor. A może 2 linie dwutorowe obok siebie...? Tu jestem bardzo otwarty na propozycje bądź podpowiedzi co będzie najbardziej optymalne. Zakończenie makiety planuje albo w postaci wiaduktów. Ewentualnie jako bardziej zazielenione miejsce taka by nie było widać, że modelowy tabor wjeżdża do czarnej dziury. Moją wybraną epoką jest V, lecz kawałek szlaku uważam za tak uniwersalny, że raczej puszczenie składu typowo z IV epoki nie będzie aż tak kuło w oczy. Co do miejsca w jakim ma być zainspirowane ukształtowanie terenu oraz zieleń wydaje mi się, że klimaty południowej części kraju tu będą idealne. Ale nic konkretniej nie zostało wybrane. Więc na wszelki propozycje czym mogę dokładniej się zainspirować są mile widziane.

Sterowanie cyfrowe to dla mnie czarna magia. Nie wiem jak inaczej to zacząć ale tak jest. Nie posiadam żadnej centralki ani nic. Jedynie czym aktualnie się bawiłem w modelarstwie to budowa jednej dioramy oraz waloryzacja taboru kolejowego. Dlatego tutaj bym potrzebował największej pomocy. W co najlepiej zainwestować...

Z miej istotnych informacji to materiał torowy planuje użyć od Weinerta Code75. I tu w zależności od inspiracji albo na podkładach drewnianych albo betonowych.

Za każdą pomoc w to co muszę koniecznie zainwestować, inspiracje bądź pomoc w dokładniejszym projekcie będę wdzięczny.

Pozdrawiam, i do zobaczenia w kolejnym wpisie na temat tego projektu;)

Ostatnio edytowane: