• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.262 48 1
A to było w Grodzisku Wlkp. wlot od strony Poznania, zaledwie 35 km ode mnie.
Na przejeździe, który dobrze znam. Z dobrą widocznością w obu kierunkach.
Oglądając ten film nie pojmuję jak to się stało, że gość wjechał taranując półrogatkę, zatrzymał się na środku toru i nie próbował (przynajmniej nie widać tego) wyjechać, gdzie miał wolną drogę, a co najmniej wysiąść i uciec z samochodu przed ewentualną śmiercią. Dla mnie to niebywałe, nawet jeśli to starszy człowiek.
Cudem, dobrze że nic poważnego mu się nie stało.

Zrzut ekranu 2025-08-27 164124.jpg Zrzut ekranu 2025-08-27 164041.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.917 418 7
A jak czekam na następny wypadek na przejeździe gdy pod pociąg wjedzie jakaś rozgadana przez telefon mamusia z dwójką dzieci, która nie zauważy przejazdu i pociągu. Już tak było...

kovalsky

Aktywny użytkownik
Reakcje
421 20 1
...nie no, pelna zgoda... niestety słowo pisane ma to do siebie, ze nie dokońca oddaje zamiar autora... pewnie w realu byśmy dokładniej wyrazili to, "co autor ma na myśli" i może mniej emocjonalnie...
Jedyne co, to poprostu siedzimy poniekąd po dwóch stronach tego samego problemu.

Szerokości:D(y)
ja to tam jestem i kolejowy i drogowy :D
Zieloności:cool:(y)

kolejTT

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
101 16 1
Ja nie kojarzę innego działania świateł i zapór przed 2015 rokiem. Dlaczego i co miałoby się zmienić akurat w 2015 roku? Zawsze odkąd pamiętam najpierw włączały się światła, potem opadały zapory, a światła migały naprzemiennie. A w związku z tym pytanie o uwzględnienie przez autorów rozporządzenia przyzwyczajeń i nawyków kierowców wydaje się bezprzedmiotowe.
Kolego Andrzeju. W 100% zgadzam się z tobą, że sygnalizacja na przejazdach kolejowych kat. B działa zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Ale skoro nie pamiętasz jak było przed 2015 rokiem, specjalnie dla ciebie:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać skrzyżowania linii kolejowych z drogami publicznymi i ich usytuowanie. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19960330144/O/D19960144.pdf
oraz obowiązujące z 20.10.2015 r
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150001744/O/D20151744.pdf
Sądzę, że bez problemów znajdziesz różnicę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.069 579 30
Ale skoro nie pamiętasz jak było przed 2015 rokiem, specjalnie dla ciebie:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać skrzyżowania linii kolejowych z drogami publicznymi i ich usytuowanie. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19960330144/O/D19960144.pdf
oraz obowiązujące z 20.10.2015 r
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150001744/O/D20151744.pdf
Sądzę, że bez problemów znajdziesz różnicę.
Widzę, że kolega @kolejTT lubi zagadki i w dodatku jest nieco złośliwy. No więc ja nie dam się wpuścić w taką przepychankę, zerknąłem tylko pobieżnie w oba rozporządzenia i jednak mam problem: nie widzę większych różnic z punktu widzenia kierowców, a już na pewno nie takich, by zasadne były stwierdzenia w stylu:
Kto pamięta, jak działały światła zapory przed 2015 rokiem na przejazdach kolejowych?

Było lepiej czy gorzej z bezpieczeństwem na przejazdach?

Kto widzi różnicę w działaniu świateł i zapór, wtedy i teraz?

Ostatnie pytanie:
Czy autor/autorzy ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 20 października 2015 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać skrzyżowania linii kolejowych oraz bocznic kolejowych z drogami i ich usytuowanie, w kwestii działania sygnalizacji świetnej i zapór na przejedzie kolejowym kat. B wzięli pod uwagę przyzwyczajenia i nawyki kierowców ?
Ja zauważyłem dwie różnice: 1) wcześniej dopuszczone były sygnalizatory z jednym migającym światłem lub z dwoma światłami migającymi naprzemiennie, w nowym rozporządzeniu jest już mowa tylko o sygnalizatorach z dwoma światłami i 2) w poprzednim rozporządzeniu minimalny czas ostrzegania na przejazdach kategorii B i C wynosił 30 sekund, w rozporządzeniu z 2015 roku rozróżnia się przejazdy kategorii Co oraz B z rogatkami zamykającymi tylko połowę jezdni (wjazd) i tam minimalny czas jest bez zmian (30 sek.) oraz kategorii B z rogatkami zamykającymi całą szerokość jezdni - tu minimalny czas jest wydłużony do 46 sekund. Ale czy jest to aż taka wielka różnica z punktu widzenia kierowców, by był problem z przyzwyczajeniami i nawykami kierowców"? Innych szczegółowych wymagań nie analizowałem, bo nie mają większego praktycznego znaczenia dla użytkowników dróg. Najważniejsze jest to, że czerwone migające światło oznacza bezwzględny zakaz wjazdu na przejazd, niezależnie od położenia rogatek (opadają, są zamknięte, czy podnoszą się), a czas ostrzegania jest podobny dawniej i dziś (kilkanaście sekund dłużej w wypadku zapór zamykających całą szerokość jezdni nie robi tu wielkiej różnicy - i w tych sprawach praktycznie nic się nie zmieniło.

Jeżeli kolega @kolejTT widzi jeszcze inne, zasadnicze (zwłaszcza z punktu widzenia kierowców) różnice, to proszę je konkretnie wskazać, a nie bawić się w zgadywanki.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.218 145 86
Gdyby ktoś był zainteresowany zobaczeniem jak wyglądała sygnalizacja z pojedyńczym światłem to zapraszam na film "Skradziona kolekcja" z 1979 roku (fragment z przejazdem kolejowym - 1 godz. 13 minuta).

Screenshot_20250831_172023_Chrome.jpg

Źródlo zdjęcia: Kadr z YT.

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 83 12
Gdyby ktoś był zainteresowany zobaczeniem jak wyglądała sygnalizacja z pojedyńczym światłem to zapraszam na film "Skradziona kolekcja" z 1979 roku (fragment z przejazdem kolejowym - 1 godz. 13 minuta).

Zobacz załącznik 1139147

Źródlo zdjęcia: Kadr z YT.
...i jeszcze "firanki" na drągach szlabanów...
Zacnie...

Pozdr,...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84