• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

karty modeli (katalogowanie)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Od pewnego czasu nurtuje mnie pewne zagadnienie. Otóż modeli mi przybywa, a co za tym idzie informacji o nich również. Juz teraz nie wiem nie raz kiedy, gdzie i za ile dany model kupiłem, aspekty techniczne czasem zapominam, jak też to, który model ma dekoder, jaki i jaki adres ma ustawiony.
Zastanawiałem się zatem nad jakimś spsobem katalogowania swoich modeli z kolekcji. Kiedyś tu na forum przewinęło się pojęcie "karty modelu". Nie wiem, czy osoba która się nim posłużyła wymyśliła sobie to sama, czy może jakieś stowarzyszenia miłośników modeli kolejowych, czy tez inne grupy miłośników tego habby opracowały wzór takich kart modeli.
Chodzi mi o kartę, w której zawarte by były wszystkie bardziej i mniej ważne i szczegółówe informacje o danym modelu. Takie jak: nazwa producenta, nazwa modelu, epoka, cena, kiedy kupiony, gdzie kupiony, długość, szerokość, wysokość, waga, analogowa czy cyfrowa, jaki dekoder, jego adres i inne podobne informacje.
Takie karty, po paru latach zbierania mogłyby być całkiem pomocne, gdy pewnych rzeczy się już po prostu nie pamięta dokładnie, tym bardziej że modeli wciąż przybywa.

Może coś wiecie na ten temat?

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Jeżeli pozwolisz - to bardzo proste.

Należy sobie sporządzić plik w Excelu - nie żadne tam bazodanowe gotowce, odradzam - z rubryczkami typu:

- typ
- kraj
- opis
- oznaczenia
- producent
- cena zakupu
- estymowana wartość na dzień dzisiejszy

Zrobiłem sobie coś takiego dla każdego z sektorów moich kolekcji. Nie dlatego, że mi pamięć szwankuje, ale przede wszystkim po to, by - gdy mnie już na łono Abrahama przeniosą - jakiś kobietopodobny babol nie rozkurzył tego za przysłowiowe dwa pięćdziesiąt.

A takie przypadki zdarzają się nader często. "Koledzy" kolekcjonerzy nie mają żadnych skrupułów.

Pozdrawiam,
TB

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
Coś takiego jak karta wagonu, czy ostatnio karta Lokomotywy zostało stworzone na potrzeby tzw. Fremo-jazd. W kartach tych zawarte są podstawowe dane na temat modelu jak i jego odpowiednika w naturze. Ciekma: memberlist.php?mode=viewprofile&u=12 i Paweł: memberlist.php?mode=viewprofile&u=137 na 100% posiadają wzory takich kart. W excelu wpisujesz dane i drukujesz gotową kartę. Ale ceny, ani gdzie model został kupiony to tam na 100% nie podajesz, choć jest rubryka "inne"
Może nawet sznurek do takiej karty znaduje się tu na forum, tylko trzeba poszukać.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.938 143 0
Do ewidencji domowej kolekcji w zupełności wystarczy Excel.
Fremo-karty (formatu HO i N) są fajne na fremo-jazdy, ale nie wydaje mi się sensowne posiadanie w kartotece takich danych jak "granica obciążenia C" :)

p.s.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Dobra. Dzięki Panowie.

Excel oczywiście że sam używam do innych celów, ale chciałem zapytać o to innych, na wypadek, jeśli może już ktoś wcześniej coś takiego kombinował.

gbbsoft, faktycznie, całkowicie mi uciekło, że Ty coś takiego zrobiłeś w formie programu. Któregoś razu, w wolnej chwili, przypatrzę się temu bliżej. Ale uważaj, bo jak wyłapię jakieś błędy, lub zauważę jakieś braki to nie oprę się i napiszę Ci. ;)

Piotr Sekuła

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnio gadałem z jednym takim od TT czy by nie zrobił nam programiku do kart wagonowych na FREMO-jazdy - szczerze mówiąc mam dosyć Excela...

A ja sam wpadłem kiedyś na taki pomysł: "Akta Taborowe". http://aktataborowe.tk/, tylko nie wiem, czy podjąć się sprzedaży.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Ale nigdzie nie widzę jakiegoś przykładu czy zdjęcia, o co dokładnie w tym chodzi i jak to wygląda.

Piotr Sekuła

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
CoCu napisał(a):
Ale nigdzie nie widzę jakiegoś przykładu czy zdjęcia, o co dokładnie w tym chodzi i jak to wygląda.
Zdjęcia Ci mojej sztuki nie zrobię, bo to jest zrobione w takim segregatorze... normalnie do kitu. Ale już wyjaśniam.

Opiera się to na zwykłym segregatorze. Segregator ma X ilość koszulek, a do każdej koszulki lecą dwie kartki. Po kolei strony:
1. startowa. Zawiera imię i nazwisko, skalę i rok utworzenia. Na dole strony jest informacja co do zalecanych rewizji taboru.
2. regulamin. To, to ja pominę.
3. lokomotywy. Każda lokomotywa ma swój kod Lok xxx, gdzie xxx to nr kolejny. Poza tym:
a. kod i numer fabryczny
b. seria nadana przez właściciela
c. numer kolejny nadany przez właściciela
d. REV modelu - ostatnia i następna
e. działalność: szlakowa, szlakowa/manewrowa i manewrowa (bocznicowe to manewrowe)
f. zarząd kolei
g. składy, do których lokomotywę powinno się podpinać
h. address DCC. Jeśli brak, dajemy literkę A (a jak analog)
Na kartce mieści się 6 wpisów. Z tyłu podpina się karteczki rewizyjne AT011.
4. wagony osobowe. Wagony osobowe mają kod WaO. Poza tym:
a. kod fabryczny
b. seria nadana przez koleje
c. zarząd kolei
d. numer wagonowy (pełny!!)
e. REV modelu - ostatnia i planowana
f. składy, do jakich należy podpinać wagon
g. oświetlenie - zainstalowane / niezainstalowane
h. st. macierzysta i DOKP wg. napisu na modelu
Każda kartka mieści 7 wpisów.
5. wagony towarowe. Wagony towarowe mają kod WT Xxxx, gdzie X to UIC-Typ wagonu, a xxx to numer kolejny.
a. typ fabryczny
b. seria nadana przez koleje
c. zarząd kolei
d. numer wagonowy (pełny!!)
e. REV modelu - ostatnia i planowana
f. zastosowanie wagonu - innymi słowy ładunki, jakie są dozwolone
g. dawać z - inne dozwolone wagony w składzie - zasadniczo to nie ma różnicy...
h. st. macierzysta i DOKP wg. napisu na modelu.
Każda kartka mieści 7 wpisów.

Jak ktoś chce, to mogę przesłać pliki z tabelkami, żadne patenty tego nie chronią. Bić do mnie na PW.

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
gbbsoft, właśnie od jakiegoś czasu zgłębiam Twój program do katalogowania kolekcji.
Stworzyłem sobie sporą ilość cech.
Teraz powoli będę sobie kolejne modele wprowadzał do kolekcji.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Nie. A coś tam ulepszyłeś? :D
Bo tutaj zauważyłem, że przy wpisywaniu tekstu w polach do tego przeznaczonych nie działa kombinacja klawiszy na wklejanie, tylko trzeba przez menu kontekstowe (prawy klawisz).

Jak będę miał nową wersję, to tworzony plik będzie mi działał of kors?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 5
Tabor 5
Tabor 2
Tabor 6
Tabor 4