• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kameralok - awaria

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam,

Jakieś 2 lata temu kupiłem sklepie w Polsce Elektrowóz Roco 72311 (Electric locomotive 103 200-2, DB AG, "Digi Cam"). Lokomotywa ma dekoder dźwięku oraz kamerkę. Nie musze pisać , że tania nie była,

Pojeździłem ją chwilkę od razu po zakupie po czym wróciłem do zabawy teraz - w sumie "jeżdżona" była nie więcej jak kilka godzin. Wczoraj niestety zaczęła wydawać bardzo głośne "terkotanie" - ma miejsce gdy sama jedzie, jeśli ją prowadzę ręką, terkotania nie ma. Oczywiście dźwięk jest mechaniczny i nie pochodzi z dekodera. Zrobiłem krótki filmik ale nie umiem go tu zamieścić.

W sumie mam 3 pytania:

1) na Waszą intuicję - co to może być?
2) Gdzie można by ją sprawdzić i ewentualnie naprawić (mieszkam w Warszawie). Wysyłka do Roco jakoś mało mi się uśmiecha - koszty transportu i naprawy pewnie będą spore.
3) Czy jest sens abym ją sam otworzył i pogmerał w środku?

Pozdrawiam

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Postaw na tory, puść i unoś do góry lekko raz jedną stronę loka , raz drugą. Zobacz, czy oba wózki są napędzane, czy czasem jeden wózek nie stoi

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.605 390 20
A może po prostu trzeba tą lokomotywę przesmarować, bo jak napisałeś to dwa lata stała nieużywana.

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Albo wyskoczył. Albo zgarniak prądu wszedł w koło, albo trybo wózka wyskoczyło z osi, albo, albo, albo... Bez rozebrania to tylko albo zostaje

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
100 2 0
Musisz tą lokomotywę rozebrać inaczej się nie dowiesz , nie bój się w środku nie ma nic skomplikowanego , w kolejnych etapach rozbiórki rób sobie zdjęcia np. telefonem
abyś później wiedział co gdzie było , dźwięki mogą wskazywać na usterkę kardana , przekładni w wózkach itp. Poszukaj sobie też w necie jakieś instrukcji , schematu do tego
modelu abyś wiedział od czego masz zacząć przy rozbieraniu.
Powodzenia.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuję za opinie oraz deklaracje dotyczące oferowania naprawy na priv. Sprobuję otworzyc ją sam, a w razie konieczności naprawy serwisowej oddam do naprwy do sklepie gdzie ją kupiłem.
Pozdrawiam

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Mnie tylko zastanawia jedna rzecz. Skoro model wydaje z siebie dźwięk taki, jakby coś mechanicznie było nie teges, to czy przypadkiem wcześniej nie nastąpiła jakaś przygoda w stylu uderzenia modelu, czy jego upadku? Jeśli model działał wcześniej dobrze a nagle dzieje się coś takiego, to jest to trochę dziwne.
Oczywiście, nie twierdzę jednocześnie, że nie jest możliwe inne zdarzenie, jak chociażby wada fabryczna jakaś.

S

Sebastian

Gość
Jeśli model działał wcześniej dobrze a nagle dzieje się coś takiego, to jest to trochę dziwne.
Czy trzeba w coś samochodem przypie... żeby spod maski usłyszeć niepokojące dźwięki? Nie trzeba. Wszystko się zużywa, niektóre elementy często wskutek wad fabrycznych szybciej niż nam się zdaje.
Miałem kiedyś rocowską 101. Nie rzucałem nią, wszystko działało idealnie, aż nagle nie wiedzieć czemu zgrzyt pod budą i kaput. Wałek kardana bronił się przed współpracą aż w końcu jakimś cudem wypadł.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie, nic nie nastąpiło w stylu zderzenia, co najwyżej wypadnięcie z szyn podczas jazdy. Na gwarancję nie liczę bo przecież minęło ponad 2 lata od zakupu. Jeśli chodzi tylko o czas naprawy to mi się bardzo nie spieszy. Sklep mam 2 przystanki tramwajem od roboty więc nie będę musiał nawet pakować do wysyłki/transportu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13