• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Kalwaria Zebrzydowska (Lanckorona)

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Witam.
Ponieważ w niedługim czasie będę miał odpowiednie warunki do rozpoczęcia budowy makiety (kwestia wprowadzenia się do nowego domu), zacząłem analizować i szukać odpowiedniego układu torowego niewielkiej stacji węzłowej na linii lokalnej.
Wybór padł na stację Kalwaria Zebrzydowska - Lanckorona. Nie zamierzam jej odwzorowywać w 100%, niemniej jednak w 80% układ torowy zamierzam pozostawić bez zmian. Niewielkiej korekcie zostanie poddana głowica rozjazdowa od strony południowej tzn. w kierunku Suchej Beskidzkiej i Zakopanego. Zastanawiam się również czy nie skrzyżować na stacji dwóch linii jednotorowych, ale o tym zdecyduję później.
Projekt swój zamierzam osadzić w latach 80-90 tych tak, aby można było swobodnie wykorzystywać tabor PKP z IV i V epoki.
Niestety prawie wcale nie ma (lub nie mogę znaleźć) żadnych materiałów zdjęciowych tej stacji z tamtych lat oprócz tego co pozostało mi w pamięci z lat dzieciństwa i później z lat szkolnych.
Dlatego mam gorącą prośbę do szanownych forumowiczów o wskazanie adresów, linków lub po prostu zamieszczanie w tym wątku jakichkolwiek zdjęć stacji, taboru, linii nr 117 itp., które mogły by pomóc w odzwierciedleniu rzeczywistości w jak największym stopniu na makiecie z tamtego okresu.
Pozdrawiam RMP

OP
OP
R

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Dziękuje. Znam doskonale i Kety i Kozy oraz oczywiście Andrychów, w którym mieszkam.
Wspaniałe stacyjki, wspaniałe klimaty kolejowe w sam raz na makietę, szkoda, że lata świetności mają już za sobą.
Dlatego na makiecie zdecydowałem się odwzorować klimat lat 80 i 90, m.in. dlatego żeby była okazja powspominać.
Pozdrawiam RMP

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.127 36 0
Świetny pomysł na makietę kolejową. Wspaniały klimat linii 117, którą sam podjąłem się odwzorować na przykładzie Kęt. Niestety materiałów jak na lekarstwo :( Proponuję Ci skontaktować się z Archiwum Narodowym w Krakowie. W ubiegłym roku przejęli wszystkie archiwa kolejowe DOKP Południowa - zatem powinni mieć materiały z Kalwarii. Można się umówić na kwerendę i skopiować sobie interesujące materiały i zdjęcia z lat 80. To jest najlepsze źródło informacji. Niestety Kęty znajdowały się pod okręgiem śląskim i materiały są ciągle w dyspozycji PKP w Archiwum w Sosnowcu.

Jeszcze jedna informacja, linia była elektryfikowana w latach 90-91 więc tak naprawdę można połączyć epoki III i IV - V nie bardzo ze względu właśnie na istotne zmiany na tej linii w postaci elektryfikacji czy peronów betonowych.

King

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 0
Mam pytanie do Heńka . Na jakim programie czy może ręcznie przenosiłeś plany stacji , aby to potem podzielić na skrzynki .ma plan stacji i kilka zdjęć i co dalej .jeśli możesz proszę o pomoc ;) na początek kawałek szlaku
SDC13397.JPG

SDC13395.JPG

Załączniki

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.127 36 0
Użyłem programu SCRAM (można bezpłatnie ściągnąć) - prosty w obsłudze. Trzeba wybrać rodzaj torów i rozplanować sobie według stacji (jest tam podziałka z długością). Następnie zrzutem ekranu przeniosłem do painta i korzystając z podziałki naniosłem szkic modułów, starając się dopasować aby np rozjazd nie był na łączeniu modułu.

PS. Skrzynki piękna i fachowa robota ;)
PS2 King może załóż swój temat żeby koledze nie robić bałaganu ;)[DOUBLEPOST=1395011751,1395011331][/DOUBLEPOST]Kalwaria na początku lat 90tych, prace przy elektryfikacji - widać jeszcze perony ziemne.

kalwiaria.jpg

P

Paweł Piotr

Gość
Należy przy tym przypomnieć, że wówczas stacja ta nazywała się Kalwaria Lanckorona. Istniała też stacja Kalwaria Zebrzydowska, która była pierwszą stacją za Kalwarią Lanckoroną na linii w kierunku Wadowic..:)

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
189 0 0
King. Mała uwaga. Jeśli nie chcesz mieć niecki, lub pofalowanego toru, proponuję pod ławę wstawić wzdłużnie kręgosłup, który temu zapobiegnie, najlepiej ze sklejki, żadnych listew, ramiaków itp. Jestem pewien, że w takiej postaci jak teraz ława się zwichruje i praca pójdzie na marne. Zrobisz piękny moduł z górkami na końcach. Zamiast poprzeczek z listew, również polecam sklejkę. A jeśli masz blisko do KRK to zapraszam na spotkanie do KKMK, podyskutujemy :)