• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kalki Kalki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie dostałem kopertę z kalkami do SU46, może mi ktoś krok po kroku opisać technikę nakładania tych kalek, tak żebym ich nie zmarnował ?

Reakcje
0 0 0
1. Moczysz w wodzie papierek z kalkomanią, wtedy klej puści.
2. przykładasz papierek do miejsca na kalkomanię
3. delikatnie zsuwasz kalkomanię z papierka na plastik przy pomocy jakiejś zapałki
4. Zapałką poprawiasz pozycję kalkomanii

To tyle jeśli chodzi o technikę, bo jeśli chodzi ci o schemat malowania SU46 to Ci nie pomogę :p

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Krzysiek napisał(a):
1. Moczysz w wodzie papierek z kalkomanią, wtedy klej puści.
2. przykładasz papierek do miejsca na kalkomanię
3. delikatnie zsuwasz kalkomanię z papierka na plastik przy pomocy jakiejś zapałki
4. Zapałką poprawiasz pozycję kalkomanii

To tyle jeśli chodzi o technikę, bo jeśli chodzi ci o schemat malowania SU46 to Ci nie pomogę :p
czy po prawidłowym umieszczeniu kalkomanii trzeba ją czymś dociskać lub suszyć ?

Reakcje
0 0 0
Wręcz przeciwnie, odłóż model gdzieś poza zasięgiem wzroku na kilka godzin, bo mnie na przykład zawsze korci, żeby zobaczyć czy już przeschło i jak tylko dotknę, to wszystko mi się marszczy :LOL: Samo przeschnie ;)

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Przede wszystkim do nakładania i utrwalania kalkomanii stosuje się specjalne płyny. Woda to zbyt duże uproszczenie. Postaram się jutrovznaleźć i wrzucić fotki oraz "przepis".

Pozdrawiam.
Tomek.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Jeżeli kalkomanie są stare albo nie najlepszej jakości to efekt będzie taki że dookoła nadrukowanego, nazwijmy to, znaku graficznego będzie widać matowy margines nośnika, na którym został ten znak graficzny nadrukowany.

A o jakości kalkomanii możesz się dowiedzieć już po jej położeniu, więc chyba nie warto ryzykować.
Chyba, że producent jest nam już znany. Wtedy woda wystarczy. Chociaż mnie i tak efekt nie zadowala.

Pozdrawiam.
Tomek.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tomasz Wojczyk napisał(a):
Jeżeli kalkomanie są stare albo nie najlepszej jakości to efekt będzie taki że dookoła nadrukowanego, nazwijmy to, znaku graficznego będzie widać matowy margines nośnika, na którym został ten znak graficzny nadrukowany.

A o jakości kalkomanii możesz się dowiedzieć już po jej położeniu, więc chyba nie warto ryzykować.
Chyba, że producent jest nam już znany. Wtedy woda wystarczy. Chociaż mnie i tak efekt nie zadowala.

Pozdrawiam.
Tomek.
kalkomanie zamówiłem na http://strony.aster.pl/jankol/ ale nie wiem nic na temat ich jakość

po godzinie zabawy udało mi się jako tako je założyć, jeden element mi się rozerwał i go nie będzie, w sumie to moje SU46 miało być poligonem doświadczalnym i nim jest :D lakier do du.. brak jednej kalkomanii, brak odwzorowania elementów pod ostoją (wózki i zbiorniki są z modelu SD35) ale i tak jestem zadowolony że mam kolejnego loka w malowaniu PKP

dzięki wszystkim za wskazówki :)

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Solbus napisał(a):
Zakład taboru to chyba raczej Węgliniec. :p
przyznam szczerze ze nie pokusiłem sie o sprawdzenie :D
http://www.koleje.szprotawa.org.pl/su46.php

jeśli w komplecie kalkomanii odnajdę Węgliniec to poprawie niezwłocznie :)

bardzo żałuje ze w komplecie kalkomanii nie ma oznaczeń PKP i SU46-46 bo te blaszki mi sie nie podobają i nie potrafię ich ładnie pomalować :(

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Solbus napisał(a):
Zakład taboru to chyba raczej Węgliniec. :p
jest Węgliniec, ale chyba dałem gdzieś ciała bo kalkomanie sie bardzo słabo trzymają , prawdopodobnie to winna podłoża, bo kalkomanii długo w wodzie nie trzymałem tylko moczyłem na chwile przed nałożeniem :(

nie wiem czy jest jakiś sen robić coś jeszcze przy tej lokomotywie ?
jakby lakier trzymał się porządnie to bym zaciągnął wszytko bezbarwnym i kalkomanie by utrwaliło, a tak boje sie cokolwiek robić :(