• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kablologia makietowa ?

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Schemat połączeń torów.png

Witam Kolegów,
Szukałem, googlowałem, czytałem i tak naprawde nigdzie nie znalazłem poradnika pierwszych kroków dla laików takich jak ja. Wiem, że to patologia, ale niestety... i kto pyta nie bładzi... i że trzeba się było uczyc, itd itp... W tym temacie chciałbym zaproponowac Kolegom stworzenie kompendium kablologii stosowanej.
Załączam rysunek z propozycją o rozwinięcie przez Kolegow najprostszych porad połączeń, z późniejszymi bardziej skomplikowanymi podłączeniami pętli czy modułów. Bo pytań są dziesiątki ale z powodu nieświadomości fachowych określeń i wiedzy, wstyd je zadawać publicznie. A potrzebne są określenia proste tzw łopatologiczne, bez wyliczeń, bez wiedzy co to ohmy, spadki itd. Poprostu praktyczne wskazówki, ze jeden kabel ma miec np przekrój fi 1,5 i to sie sprawdza, itd. POzdrawiam i prosze o wyrozumiałe odpowiedzi.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
135 3 0
Cześć,
1. Najłatwiej otworzyć budę i zobaczyć co w środku. Jak jest płytka z małą ilością elementów i gniazdo z zaślepką, analog. Jak dużo elementów na płytce lub do płytki jest przypięta na gniazdu kolejna płytka cyfra. Albo sprawdzić na pudelku.
2. Normalnie jak DC dwa kable z boostera podciągnąć do dwóch oddzielnych szyn. Należy robić więcej niż 1 punkt zasilania z szyn, tj. zrobić tak jakby z kabla drugą szynę zasilającą.

PS.
Przekrój podaje się w mm^2, średnicę w fi. Kable mają przekrój. Druty, rury i takie różne, fi. Jak się mylę proszę o korektę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.088 582 30
Pyt. 1 - AC to prąd zmienny (w modelarstwie kolejowym stosowany w zasadzie wyłącznie przez Maerklina w systemie zasilania z trzecią szyną). DC to prąd stały, zasilanie dwiema szynami. W obu systemach zasilania występuje sterowanie zarówno analogowe, jak i cyfrowe. Zakładam, że koledze olmeckowi chodzi o modele dwuszynowe na prąd stały, a rozróżnienie ma być między sterowaniem tradycyjnym (analogowym) a cyfrowym (DCC). Większość lokomotyw cyfrowych (DCC) może jeździć przy zasilaniu analogowym, więc do sprawdzenia, czy model w ogóle jeździ, wystarczy postawić go na torze zasilanym analogowo. Model bez dekodera cyfrowego postawiony na torze zasilanym sygnałem DCC nie ruszy, tylko będzie buczał. Należy go szybko zdjąć albo wyłączyć zasilanie. Sprawdzania przez otwieranie modelu nie polecam osobie, która ma niewielkie pojęcie o wyglądzie wnętrza modelu, bo łatwo o pomyłkę.

Pyt. 2 - Najlepiej zajrzeć do instrukcji posiadanego systemu sterowania DCC, tam zwykle jest to łopatologicznie wytłumaczone i pokazane na obrazkach. Generalnie dwie żyły kabelka od zasilacza DCC (zwanego czasem, ale nie zawsze, boosterem) należy podłączyć do dwóch szyn.

OP
OP
olmeck

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dziekuję za odpowiedzi. Oczywiście Panie Andrzeju, chodzi mi o system sterowania analogowego dwuszynowy. Panie Marcinie nie mam odwagi rozbierac modele loków, bo jestem za cienki i oczywiście ma Pan racje z tymi przekrojami. Dla potwierdzenia mojego zrozumienia powyższych informacji: na torze analogowym, zasilanym prądem stałym, moge sprawdzic bezboleśnie posiadane modele; na załączonym rys zrobiłem podłączenia i prosze o korekte. Tak przy okazji, czy odległości między torami sa prawidłowe?
Pozdrawiam

Załączniki