• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Jordan 302] Mack 15 ton swicher loco

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Model lokomotywy spalinowej manewrowej MACK 15 ton:
-Producent - Jordan
-Nr katalogowy – 302
-Skala H0
-Nr inwentarzowy - brak,
-Era - od 1929 do późnych lat 60tych, 3 sztuki obecnie znajdują się w muzeach
-Zarząd – brak

Lokomotywka dostarczana jest jako zestaw do sklejania bez napędu, z możliwością zmotoryzowania za pomocą mechanizmu z drezyny Bachmann'a. Ja także postanowiłem zmotoryzować model, dodatkowo zainstalowałem dekoder Lenz'a.

Zestaw został wykonany metodą wtrysku - elementy są bardzo dokładne i nie ma problemu z ich spasowaniem. Uchwyty są także plastykowe (wymieniłem na mosiężne), brak obciążenia - należy je wykonać samemu. W moim modelu umieściłem ołowiane bloki w nosach.

Historia:

Mack Truck Company (ta sama znana z ciężarówek) zbudowała 10 sztuk 12 i 15 tonowych lokomotywek w latach 1929-37.
Reklamowała je jako najlżejszą manewrówkę i to się okazało największą klapą. Lokomotywa z trudem ciągneła 3 ładowne wagony. Napęd stanowił silnik benzynowy napędzający generator zasilający dwa silniki elektryczne umieszczone na osiach.

Tak jak prototyp tak i model ciągnie/ pcha do 3 wagonów. Na jednym ze zdjęć wagonik w skali Z.

Mack15t 1_06.jpg Mack15t 1_05.jpg Mack15t 1_01.jpg Mack15t 1_02.jpg Mack15t 1_04.jpg Mack15t 1_03.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Opisy taboru 3