• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jezdnia skala 1:45 jak narysowć pasy?

kuba007

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.032 1 0
Witam
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś z kolegów wie gdzie można kupić gotową jezdnię z pasami w skali 1:43.
Buduję makietę kolejową w skali 0 i chciałem zrobić ulice lecz szukając w necie drogi są tylko w skali 1:87.
Można pomalować ulice farbą tylko jak narysowć pasy?
Próbowałem białym pisakiem z farbą olejną najszybciej ale pasy wychodzą zbyt wąskie.
Może posiada ktoś inną metodę ?

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.561 13 6
Kolego, czy chodzi Ci o pasy czyli przejście dla pieszych, czy też o pasy rozdzielające jezdnię. Zmierz prawdziwą ulicę, zależy czy chcesz 2 lub 3 jezdnie w jednym kierunku, lub też taką pojedyńczą, o ruchu w obu kierunkach, zmierz szerokość i długość tych białych pasów, podziel przez 45, pomaluj farbą Revela czarną matową, póżniej po wyschnięciu zamaskuj czarną jezdnię pozostawiając odmierzone miejsce na białą farbę, która to po pomalowaniu da Ci ulicę z pasami. Jest niestety trochę roboty przy maskowaniu. Ja malowałem moją jezdnię pistoletem modelarskim. Nie używałbym do tego celu farby olejnej, tylko farby modelarskie.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Możesz zrobić tak :
1145.JPG

Taśma malarska papierowa naklejona na drogę , z pozostawionym miejscem na pasy , używaj farb dedykowanych do modelarstwa np. takich jak na zdjęciu . Gabeczką , prawie suchą powolutku idelikatnie z małą ilością farby po prostu "stemplujesz " miejsce gdzie mają być pasy .

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.133 16 2
Patentów na wykonanie aswalny jest bardzo dużo. Jednakże zakup "gotowca" wydaje mi się być najgorszym rozwiązaniem. Gotowe produkty wyglądają bardzo sztucznie i są jak na mój gust zbyt idealistyczne.

OP
OP
kuba007

kuba007

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.032 1 0
Z wyskalowaniem ulic jezdni nie mam problemu tylko z malowaniem.
Czyli najlepszym rozwiązaniem taśma gąbeczka biała farba i zabawa na długie wieczory.
A jakieś inne patenty???

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.133 16 2
zrób asfalt, narysuj sobie ołóweczkiem bardzo delikatnie os jezdni a następnie wytnij sobie w kartonie prostokąt. Używaj jako szablon to linii przerywanej. jak masz aerograf to nanoś aerografem. będzie mniej podsiąkać. możesz też wyciąć szablon z cienkiego polistyrenu.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.174 508 29
Skoro wszystkie metody podane przez kolegów, dla Ciebie są pracochłonne, znaczy że nie zależy Ci na szczególnej wierności z oryginałem, zatem kup sobie folię samolepną białą i naklej paski imitujące linię na asfalcie.

zrób asfalt, narysuj sobie ołóweczkiem bardzo delikatnie os jezdni a następnie wytnij sobie w kartonie prostokąt. Używaj jako szablon to linii przerywanej. jak masz aerograf to nanoś aerografem. będzie mniej podsiąkać. możesz też wyciąć szablon z cienkiego polistyrenu.
To z praktyki czy tak sobie, aby coś napisać.

Z

Zv

Gość
taki sposób który stosowałem wiele razy... jest kilka szerokości może coś dobierzesz. Można umiejętnie nakładając uzyskać efekt "starej farby"
korekt.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 23