• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jestem początkująćy...czy wybrać zestaw z DCC czy ANALOG?

danek1412

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie jestem zapaleńcem ale lubie Polskie Koleje. Tak sie składa ze miesięcznie robie gzieś koło 2 tyś kilometrów. Do pracy mam jakieś 500 z kawałkiem. Lubie patrzeć na pociągi i dzisiaj mi wpadły w oko modele dla kolekcjonerów i modelarzy na allegro :D
... i taak siedze już jakieś 8 godzin przed komputerem i staram sie dowiedzieć cokolwiek na ten temat. Obejrzałem stronke Toruńskiej Makiety Modułowej i już teraz wiem czym chciałbym sie zajmować w wolnych chwilach. Makietą...moją własną wizją no i zacząłem od przeglądu stron z profesjonalnymi gadzetami. Upatrzyłem sobie zestaw startowy ES 64 Taurus IC osobowy, piekne wagony super lokomotywa ale stery reczne no i potem wpadł mi w oko zestaw startowy BR 218 Naprawczy no i przede wszystkim cyfrowy. No i nie wiem co mam dalej robić?
Czy mogli byście mi doradzić czy lepszy jest analogowy czy DCC? czy nie zacząć od czegoś tanszego prostszego?
Może na początek wiecej teorii?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
W analog się nie pchaj. Cyfra daje o wiele większe mozliwości. Pomijając wszystkie możliwe wypasione bajery związane ze sterowaniem cyfrowym typu dźwięk w lokomotywach, światła manewrowe, ruchome wentylatory itp sterowanie cyfrowe ma jedną podstawową zaletę: masz jeden sterownik, dwa przewody do torów, wiele lokomotyw i kazda autonomicznie robi to co jej w danym momencie każesz. Znaczy jedna stoi, druga jedzie, trzecia jedzie w przeciwnym kierunku.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy mogli byście mi doradzić czy lepszy jest analogowy czy DCC?
Zależy-jakbys zamierzał tylko na tym poprzestać to analog.Z wypowiedzi wnioskuje jednak ,że zamierzasz w przyszłości pokusić się o jakiegoś "torta" lub "moduł",a w takim razie cyfra jest w zasadzie jedyną możliwością(a najwygodniejszą na pewno) z uwagi na łatwość rozbudowy.
wpadł mi w oko zestaw startowy BR 218 Naprawczy
Aaa - tak-znam ten zestaw-zresztą zachwalam go sam na swoim kanale na YouTube :D
Tak bowiem najlepiej jest zacząć-od zestawu startowego.Choćby dlatego,że zbieranie po kawałku kompletnego sterowania jest trochę bez sensu no i droższe.Producent świadomie daje czasem atrakcyjną cenę za startowy zestaw w nadziei,że na tym nie poprzestaniesz(i z reguły ma rację).Z czasem zapragniesz mieć loka z dźwiękiem albo sterowane elektrycznie zwrotnice (a przy makiecie to w zasadzie konieczność,nie wszędzie siegniesz ręką,a poza tym to ręczne przełączanie psuje efekt (taka "ręka Boga")) :D
Generalnie polecałbym ci zestaw firmy Roco.Nie powinieneś się zawieść.Od biedy nadawałoby się i Piko-jest tańsze,ale nie polecam.Oczywiście są też superwypasione systemy sterowania cyfrowego za grube tysiące,ale sobie daruj,nie będziesz robił makiety składającej się ze 100 składów na terenie wielkości boiska piłkarskiego.
Naprawczy jest moim zdaniem właściwym rozwiązaniem.Nic tańszego chyba na naszym rynku nie ma.Zestaw posłuży ci jednocześnie jako podstawa do budowy makiety i do nauki.Wielu tak właśnie zaczynało.
Może na początek wiecej teorii?
Na pewno nie zaszkodzi.Zresztą podstawy(takie wystarczające do zrobienia pierwszych kroków nie są trudne-inaczej być nie może,bo towar by się nie sprzedawał-a nie o to chodzi,żeby zniechęcać potencjalnego klienta).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 5